joi, 22 iunie 2017

Iunie 2017

„Citeşte nu pentru a contrazice, nici pentru a crede, ci pentru a cântări şi a lua în considerare.” (Francis Bacon)

Erasmus+ în școlile din județul Bistrița-Năsăud

În perioada vacanței școlare, 24-28 aprilie 2017, un grup de cadre didactice din județul Bistrița-Năsăud, din instituții de învățământ din mediul urban și rural, au participat în cadrul proiectului „E+ în școlile din BN” la săptămâna „Erasmus+ International week” în localitatea Sopron Ungaria, la Universitatea Sopron, Facultatea de Pedagogie, finalizat cu o conferință cu tema: „Training and Practice International Conference on Educational Sciences”. Proiectul educațional de formare „E+ în școlile din BN” a fost inițiat de Casa Corpului Didactic a Județului Bistrița-Năsăud și avizat de Inspectoratul Școlar Județean Bistrița-Năsăud.
La acest eveniment educațional alături de cadrele didactice din România au participat și cadre didactice din 13 țări din Europa, Asia și din America.
Facultatea gazdă, prin organizarea acestei săptămâni internaționale, a dorit să prezinte viziunea europeană în aplicarea formarii cadrelor didactice din învățământul pueril, preșcolar și primar (folosind termenul de educație timpurie). Totodată a creat posibilitate de a vizita și instituțiile de aplicație a facultății, inclusiv un centru de conferințe și educație ecologică din cadrul Facultății Silvice a Universității Sopron, numit „Ligneum”.
Primii ani de viață a copilului, preșcolaritatea și antepreșcolaritatea, după viziunea CE, nu poate fi privită numai ca o perioadă de creștere fizică, unde hrana, igiena și supravegherea sunt singurele priorități, ci este privită ca o cale cu marcări esențiale pentru întreaga dezvoltare a ființei umane. Alimentația și siguranța fizică contribuie la creșterea fizică/biologică, iar educația cuprinde acțiuni care răspund la nevoile copiilor pentru dezvoltarea și integrarea lor în societate.
Rezumând exemplele de bune practici, informațiile din săptămâna „Erasmus+ Internațional week” – prezentările științifice, vizitele la instituțiile de aplicație a facultății, workshop-urile și asistarea la activitățile din grupe – am constatat:
- Creșele de copii sunt instituții de educație și sunt înscriși copii între 2 și 3 ani.
- Grupele de la creșe și curtea sunt amenajate în ansamblu pentru mișcare și joc. Indiferent de anotimp, copiii petrec cel puțin 4 ore pe zi în aer liber, având posibilitatea de a se mișca și de a fi ajutați să se dezvolte fizic.
- Pregătirea bonelor din creșe este de studii superioare (facultate de 3 ani), unde pe lângă psihologie, pedagogie, anatomie învață și alimentație și nursing.
- La grădinițe formarea competențelor se realizează prin activități de joc. Jocul este corelat cu activități artistice și muzicale. În dezvoltarea competențelor un rol major au acest gen de activități.
- Mișcarea și jocul în aer liber sunt activități zilnice la grădiniță indiferent de anotimp, iar spațiile din curte sunt amenajate în așa fel încât și pe timp nefavorabil, anotimpuri reci, să se poată alerga, fugi, juca în curte. Este un spațiu special destinat bicicletelor și cei mici sunt stimulați să vină la grădiniță cu bicicleta.
- Centrul grupelor de grădiniță este covorul de joc, unde începe și se termină învățarea, măsuțele sunt așezate lateral și cadrul didactic nu are catedră în sala de grupă.
- Ritmul zilei se punctează cu zicătoare și cântecele, care sunt rutine și marchează începutul și sfârșitul unui ciclu din zi.
- Prima masă la grădiniță se servește la ora 10, nu este mic dejun inclus – considerând că mesele de dimineață și seară sunt elemente din ritmul de activități de familie.
- În decorul sălilor, coridoarelor sunt utilizate materiale din munca copiilor.
- Jucăriile din grupă sunt simple, din materiale naturale și accesibile.
- Educatoarele au vestimentație sport, adecvată pentru activitățile de joc. Am putut observa că și la creșă și la grădiniță, educatoarele erau în pantaloni sport și tricouri colorate, personalizate pe grupe.
- În Ungaria toate grădinițele de stat sunt cu program prelungit, inclusiv cele din mediul rural.
În prezentarea grădiniței de aplicație Dr. Kissné Zsámboki Réka, fostă educatoare, mai apoi asistent universitar la Facultatea de Pedagogie din Sopron, prezentând instituția a evidențiat importanța și rolul părinților în creșterea și educarea copiilor:
- Părinții aleg grădinița potrivită pentru copiii lor, chiar dacă societatea organizează instituțiile școlare. Ei trebuie să fie parte în educația copilului. În grădinițele vizitate era amenajat un spațiu distinct având un perete de oglindă spre grupă, unde părinții periodic puteau să observe copiii lor în timpul activităților fără a fi văzuți de copii.
- Afișele din grădiniță indicau colaborarea permanentă cu părinții: consiliere, educație parentală, indicatoare pentru ordinea în instituție. Părinții având consiliere permanentă legată de dezvoltarea propriilor copii știu că nu se întreabă „ce ai învățat la grădiniță” ci „cum te-ai simțit, ce te-ai jucat”.
- Pentru stimularea apartenenței la grup, profesorii, studenții, părinții care au copiii la grădinițele și școlile de aplicație din cadrul facultății au salut comun: „Noroc bun!”
Localitatea Sopron se află la frontiera Ungaria-Austria și în afară de maghiari are populație de etnie germană și croată. Pentru educația bilingvă și educarea limbilor străine, facultatea a dezvoltat o tehnică de învățare prin joc, fapt demonstrat și în plenul unei prezentări la Ligneum, centrul de conferințe și educație ecologică din cadrul Facultății Silvice a Universității Sopron.
Am vizitat două centre ecologice în Parcul Naţional Fertő-Hanság, parc care are o suprafață totală (aria din Ungaria împreună cu cea din Austria) de 33.087 ha, din care 23.587 ha pe teritoriul Ungariei. Primul centru oferă activități pentru îndrăgostiții naturii, cu posibilitate de descoperire și observare a habitatului și modului de viață a unor viețuitoare, observarea unor plante rare și studierea lor. Al doilea centru ecologic se numește „Școala naturii” și este dotat cu panouri, filme, imagini, mecanisme audio-video, și alte materiale didactice ingenioase pentru copii, prin care aceștia pot învăța ce importantă este natura pentru om și pot afla modalități de viață sănătoasă și ocrotirea naturii.
În concluzie:
De la activitatea „Erasmus+ International Week”, participanții din județul Bistrița-Năsăud am ajuns acasă cu e-mailuri, telefoane, imagini de noi parteneri de proiecte educaționale. Am văzut, am auzit, am experimentat un alt mod de abordare a pedagogiei școlare. Am realizat că un cadru didactic trebuie să fie deschis la nou, să realizeze care sunt elementele de bune practici într-un schimb internațional și prin experiențele dobândite să îmbogățească activitatea didactică în vederea reușitei în educarea elevilor.
Decanul facultății, dr. Varga László habil, la despărțire de echipa internațională, a dorit să ducem în lume vestea bună a Facultății de Pedagogie din Sopron, Ungaria. Iată acesta scris împreună cu urarea de Noroc bun!

Profesor metodist Iuliana VÂRTIC-MAYLA,
Casa Corpului Didactic a Județului Bistrița-Năsăud

Zile de învățare în context Erasmus+

Fiecare experiență pe care o trăim ne îmbunătățește viața, ne face să devenim mai buni, mai folositori societății din care facem parte, ne dezvoltă pentru a fi noi înșine mai buni decât ieri, ne pregătește pentru noi experiențe și ne face să ne dorim să transmitem mai departe ceea ce am descoperit. O astfel de experiență am trăit-o în martie 2016 în cadrul Sesiunii scurte de învățare ce a avut loc în Slovenia.
În cadrul proiectului internațional „Terra Community and Ethics of the Future”, desfășurat la Liceul cu Program Sportiv, a avut loc prima Sesiune scurtă de învățare, în localitatea Rogaska Slatina din Slovenia. Alături de școala din Slovenia, în cadrul proiectului, avem partenere școli atât din Polonia, cât și din Croația.
Sesiunea scurtă de învățare s-a desfășurat în perioada 27 martie – 31 martie. Au participat profesori din școlile partenere, împreună cu grupuri de câte șapte elevi. Obiectivele acestei sesiuni de învățare au fost acelea de a cunoaște noi modalități de a te raporta la natură, de a vedea cum privesc universul școlar elevii din alte țări europene, modul în care integrează ecologia și problematica Viitorului viu, dezvoltarea spiritului de apartenență la comunitatea Terra drept comunitate globală a Viului, identificarea a cel puțin două strategii de deșteptare a conștiinței morale comunitare, privind dezvoltarea durabilă a Comunității Viului și nu în ultimul rând promovarea multilingvismului. Elevii care au participat la aceasta sesiune de învățare au luat parte la activități interesante și antrenante.
Atașăm câteva mărturii ale unor elevi care au participat la această activitate:
„Slovenia este o țară minunată și bine îngrijită. Străzile din Slovenia sunt lungi și înguste, dar lipsite de gunoaie. Acest lucru evidențiază bunul simț al locuitorilor și, în mod special, grija lor pentru natură.
Slovenii sunt oameni buni la suflet și mereu găsesc soluții rapide pentru diferite situații. Aceștia sunt foarte creativi și expresivi, deoarece ei practică lucrul de mână de la o vârstă fragedă și îi priveam cu uimire cât de repede construiau machete reprezentând stații de epurare sau copaci din cartoane și hârtii colorate.
A fost o experiență minunată să pot vizita o altă țară și aș vizita Slovenia din nou pentru a descoperi și alte lucruri minunate despre ea. Dacă ar fi să o denumesc, i-aș spune „țara naturii”, o țară care prețuiește natura și o valorifică.” (Talida Tarniță)
„A fost o experiență foarte frumoasă din care am avut foarte multe lucruri bune de învățat. Mie unul mi-a plăcut foarte mult această țară, deoarece este foarte curată și foarte atractivă. Am avut ocazia să întâlnesc niște oameni foarte buni care știu să își primească vizitatorii și să arate ce au ei mai de preț. Din acest motiv mi-aș dori să mai pot merge încă o dată.” (Marius Berariu)
Activitățile s-au desfășurat atât în școală, cât și în împrejurimile orașului. Astfel, în prima zi, elevii au fost împărțiți pe grupe și au discutat despre etică și mediere în școală. Subiecte similare au fost abordate de către profesorii care au însoțit grupurile de elevi. În următoarele zile, atât elevii, cât și profesorii, au vizitat Stația de Epurare a Apei, au construit propriile stații de epurare, au participat la o explorare interactivă a muzeului din localitate, au creat, în cadrul unor ateliere, diferite obiecte din materiale reciclabile, au vizitat Pădurea Vrăjitoarelor și satul Olimje, au văzut cum se colectează selective gunoiul și cum se reciclează acesta.
Ce m-a impresionat în mod deosebit a fost curățenia din localitate, grija tuturor pentru natură, faptul că gunoiul se colectează selectiv încă de la grădiniță, modul în care își promovează bogățiile naturale.
Sesiunea de învățare ne-a transformat modul în care privim natura, viața, școala, ne-a oferit o altă perspectivă asupra felului în care putem să influențăm dorința de schimbare a oamenilor.

Prof. Carmen-Daniela BERINȚAN,
Prof. Octavian-Vasile GUIU,
Liceul cu Program Sportiv, Bistrița

Schimb de bune practici al educatoarelor din județul Bistrița-Năsăud

Proiectul educațional „E+ în școlile din județul BN”, inițiat de Casa Corpului Didactic a Județului Bistrița-Năsăud și avizat de Inspectoratul Școlar Județean Bistrița-Năsăud, a cuprins în perioada 18.05.2017 – 21.05.2017 mobilitatea cadrelor didactice educatoare din județul Bistrița-Năsăud la grădinița Kindergärten Bad Erlach, Austria, în vederea efectuării unui schimb de bune practici cu educatoarele din această localitate austriacă.
Vineri, 19.05.2017, grupul de 45 cadre didactice din județul Bistrița-Năsăud coordonate inspectorul școlar pentru educație timpurie, Crina Clapou și de profesorul metodist al CCD B-N, Juliana Vîrtic-Mayla, și au fost primite de către colectivul de educatoare și directorul grădiniței Kindergärten Bad Erlach, alături de primarul și viceprimarul comunei Bad Erlach, Austria. Oficialitățile și cadrele didactice austriece au deschis întâlnirea prin prezentarea de către copiii grădiniței a unor jocuri specifice copilăriei într-un cadru plin de verdeață, natural, cu aparate de joacă construite ingenios, integrate în relieful curții grădiniței.
Localitatea Bad Erlach are o populație de 3000 locuitori iar grădinița austriacă un număr de 7 grupe preșcolari înscriși atât la program normal cât și la program prelungit, conduși de 7 cadre didactice educatoare și 7 bone cu studii superioare de specialitate. Grădinița este sub jurisdicția administrației locale care se ocupă de dotări și de angajarea personalului auxiliar, precum și de realizarea parteneriatelor cu localitățile aflate la graniță, primarul evidențiind faptul că este important ca preșcolarii să cunoască limba maghiară. Coordonatorii români au scos în evidență avantajele acestei colaborări în vederea schimbului de bune practici între cadrele didactice.
În grupuri a câte 9, educatoarele bistrițene au trecut la vizitarea grupelor de preșcolari și asistarea la activitățile derulate cu aceștia. Este remarcată îndeosebi dotarea materială a grupelor, sectorizarea încăperilor în funcție de nevoile copilului la un moment dat al zilei, utilizarea spațiilor auxiliare pentru prezentarea evenimentelor deosebite din viața preșcolarilor precum și ineditul mod de colaborare cu părinții copiilor; fiecare grupă are o modalitate unică de a lăsa mesaje părinților.
Periplul educatoarelor a continuat cu vizitarea a trei capitale europene și a obiectivelor turistice importante: Viena, Bratislava și Budapesta.
Viena:
Palatul Schönbrunn, fostă reședință imperială de vară în stil rococo, unul dintre cele mai importante monumente culturale din țară, el a fost începând cu anii 1960 una dintre cele mai importante obiective turistice din Viena. Palatul și grădinile ilustrează gusturile, interesele și aspirațiile monarhilor din familia Habsburg. Palatul se află la vest de centrul orașului Viena, în cartierul Hietzing.
Domul Sfântul Ștefan din Viena – Wiener Stephansdom: Catedrala în forma sa romanică și gotică, așa cum este văzută astăzi în Stephansplatz se află pe ruinele a două biserici anterioare. Cel mai important edificiu religios din capitala Austriei, Catedrala Sf. Ștefan a fost martorul mai multor evenimente importante din istoria acestei țări și a devenit, cu acoperișul său din țigle multi-colorate, unul dintre simbolurile cele mai cunoscute ale orașului.
Bratislava:
Castelul Bratislava: Clădirea masivă, cu turnuri în cele patru colțuri, este situată pe un deal stâncos relativ izolat din Carpații Mici, chiar deasupra Dunării, în mijlocul Bratislavei. Oferă o excelentă panoramă a Bratislavei, a Austriei și, atunci când vremea este favorabilă, a Vienei și Ungariei.
Budapesta:
Citadela din Budapesta este o fortăreață aflată în vârful dealului Gellért din Buda, în sectorul XI al Budapestei. A fost ridicat de autoritățile militare austriece în anul 1854, după înfrângerea revoluției maghiare de la 1848-49. În prezent, este un monument istoric și un important reper turistic al capitalei maghiare. Din 1987, zona ce cuprinde și Citadela este înscrisă în Patrimoniul Mondial UNESCO, ca parte a obiectivului „Malurile Dunării”.
Experiența trăită în cadrul mobilității a fost una inedită, instructivă și culturală, iar cadrele didactice participante și-au îmbogățit sub toate aspectele experiența profesională și personală.

Inspector școlar, prof. Crina CLAPOU
Prof. metodist CCD BN, prof. Juliana VÎRTIC-MAYLA
Prof. metodist ISJ BN, prof. Cristina ȘINAR

„Concursul național de competențe în silvicultură”, din perspectivă națională și europeană

În fiecare an, primăvara, în cadrul „Lunii plantării arborilor”, activitate din calendarul Regiei Naționale a Pădurilor Romsilva R.A. se desfășoară Concursul național de competențe în silvicultură, competiție ce reunește școlile silvice cu tradiție din țara noastră.
Începând cu ediția din 2011, Concursul se desfășoară după regulamentul „European Championship in Forestry Skills for the students”, fapt care permite școlii câștigătoare a concursului național să participe la faza europeană. În România, faza națională o organizează prin rotație școlile silvice cu tradiție: Liceul tehnologic „Dr. Nicolae Rucăreanu” Brașov, Colegiul silvic „Theodor Pietraru” Brănești, Colegiul silvic „Bucovina” Câmpulung Moldovenesc, Colegiul silvic Gurghiu, Colegiul silvic „Transilvania” Năsăud, Colegiul de silvicultură și agricultură „Casa Verde” Timișoara. Participă echipaje formate din 4 elevi cu vârsta minimă de 16 ani. Concursul este individual și pe echipe și are două probe:
I. proba de mânuire a fierăstrăului mecanic cu cinci subprobe:
1. montarea unui alt lanț
2. tăierea combinată
3. tăierea de precizie
4. doborârea arborelui
5. curățarea trunchiului de crăci (cepuitul)
II. Cursa forestieră, ce presupune parcurgerea unui traseu marcat prin pădure (minim 2,5 km lungime), în lungul căruia sunt plasate 15 subprobe:
1. Determinare volumului unui arbore pe picior
2. Determinarea vârstei unui arbore
3. Determinarea speciilor de arbori după: lujeri, frunze, semințe, fructe etc.
4. Determinarea speciilor de arbori după eșantioane de lemn cu scoarță
5. Determinarea speciilor de vânat după diferite criterii: trofee, urme, imagini etc.
6. Determinarea volumului unui buștean
7. Determinarea înălțimii unui arbore
8. Determinarea speciilor de dăunători ai pădurii
9. Determinarea mărimii unei suprafețe forestiere
10. Determinarea suprafeței de bază a arboretului
11. Determinarea numărului de arbori la hectar
12. Determinarea volumului arboretului la hectar pe sortimente
13. Determinarea pantei terenului.
14. Acordarea primului ajutor în caz de accident în pădure
15. Proba de aventură
Parcurgerea tuturor subprobelor din concurs presupune o temeinică pregătire teoretică la multe module de specialitate silvică, precum și multe ore de pregătire practică.

În perioada 8-12 mai 2017 Colegiul Silvic „Transilvania” Năsăud a organizat Concursul național de competențe în silvicultură, sub patronajul Regiei naționale a pădurilor Romsilva R. A. Sponsorul cel mai important a fost firma Husqvarna, care a asigurat motoferăstraie și echipamente precum și echipa de arbitri și premiile la individual și pe echipe.
Clasamentul a fost următorul:
La individual:
Locul I. Gușă Leontin – Colegiul Silvic „Transilvania” Năsăud
Locul II. Purcil Ionuț – Colegiul Silvic „Transilvania” Năsăud
Locul III. Man Adelin – Colegiul Silvic Gurghiu
Pe echipe:
Locul I. Colegiul Silvic „Transilvania” Năsăud
Locul II. Colegiul silvic Gurghiu
Locul III. Colegiul silvic „Bucovina” Câmpulung Moldovenesc
Pe baza acestui rezultat, Colegiul Silvic „Transilvania” Năsăud s-a calificat la Faza europeană a concursului.
În perioada 25 – 28 mai a avut loc la școala silvică din Maienfeld, cantonul Graubund, Elveția, a 16 a ediție a „European championship in forestry skills for students”. Au participat școli silvice de prestigiu din Europa, câștigătoare ale concursurilor naționale din 18 țări: România, Austria, Elveția, Slovenia, Germania, Olanda, Italia, Norvegia, Serbia, Franța, Polonia, Estonia, Ungaria, Letonia, Suedia, Danemarca, Luxemburg, Finlanda. A fost o onoare pentru școala năsăudeană să se afle împreună pentru câteva zile și să concureze cu școli cu tradiție puternică și valoare în silvicultura europeană. Ce au în comun toate aceste școli și multe altele din Europa (în jur de 300) este faptul că sunt membre ale asociației școlilor din sectorul verde „Europea”.
După trei zile de competiție acerbă, echipa României reprezentată de școala năsăudeană a urcat de două ori pe podium, clasamentul fiind următorul:
La proba de mânuire a motoferăstrăului:
- Locul I. Austria
- Locul II. România
- Locul III. Norvegia
La total general:
- Locul I. Austria
- Locul II. Elveția
- Locul III. România
Este o clasare istorică a României, prima clasare pe podium pe echipe, din opt participări la campionatul european. Acest lucru arată pe de o parte faptul că vorbim un limbaj forestier comun în Europa și pe de altă parte valoarea școlii forestiere românești care îi pregătește pe elevi și pe profesorii lor. Nici această clasare și nici cea de la întrecerea națională nu sunt întâmplătoare, deoarece ne-am pregătit în mod profesionist o lungă perioadă de timp și în condiții variate. Faptul că am învins școli din țări cu tradiție și valoare în silvicultura europeană întărește cele afirmate anterior.
Echipa României a avut următoarea componență:
Elevi: Gușă Leontin, Hângănuț Cristian, Hutopilă Valerian, Purcil Ionuț
Profesori însoțitori/antrenori: prof. ing. Cristian Cosma, director CSTN, prof. ing. Neamț Gavrilă, tehn. Bertel Titu.

Prof. ing Cristian COSMA
Director Colegiul silvic „Transilvania” Năsăud

Medalie de aur la Concursul de matematică Adolf Haimovici

Larisa Cristina Stupinean, elevă în clasa a XI-a, profil științele naturii-bilingv, la Colegiul Național „Liviu Rebreanu” Bistrița a fost medaliată cu aur la Concursul Național de Matematică Aplicată „Adolf Haimovici” – faza națio­nală, unde a obținut punctaj maxim. Acest rezultat îi asigură, după examenul de bacalaureat, intrarea la facultate.
Concursul s-a desfă­șurat la Iași, în perioada 19-21 mai 2017. Impresiile Larisei despre concurs: „A fost o experiență deose­bită, atât din punctul de vedere al concursului în sine, cât și din punct de vedere social. A reprezentat o ocazie a cunoașterii reciproce, a formării de noi prieteni, dar și de noi orizonturi culturale. Orașul Iași este după părerea mea, locul ideal pentru un astfel de concurs, punând la dispoziția participanților nenumărate oportunități.”
Larisa este o elevă deosebită, conștiincioasă și discretă. Cred că pentru ea performanța e un mod de viață, deoarece rezultatele ei nu se limitează la domeniul matematicii. E la fel de pasionată și de romană, dovadă fiind premiul I obținut la etapa națională a Concursului de creație Tinere Condeie și rezulta­tele de la Olimpiada Națio­nala de Lingvistică (menți­une în 2016 și participare la alte doua ediții). Lingvistica e o disciplină care îmbină rigurozitatea și logica rațio­namentelor matematice cu creativitatea și cu o foarte nuanțată stăpânire a noțiu­nilor de gramatică, iar Larisa, evident, este pasio­nată de ambele.
În cazul Larisei, determi­narea este elementul care i-a susținut performanța în toți acești ani, iar medalia de aur obținută recent nu este doar o încoronare a efortului și a muncii, ci și a pasiunii pure pentru cunoaștere.

Prof. Rodica COMAN
Colegiul Național Liviu Rebreanu Bistrița

Dăruire și performanță

Uneori tindem să credem că tinerii din ziua de astăzi nu mai sunt atât de motivați precum cei din generațiile trecute, că petrec prea mult timp pe paginile de socializare și vor totul de-a gata, fără să depună prea mult efort.
Din fericire, întâlnim și tineri care dovedesc contrariul, care prin muncă, răbdare și sub îndrumarea unor profesori dedicați dovedesc că viitorul acestei țări este încă unul luminos.
În fiecare an școlar, elevi ai Colegiului Național „Petru Rareș” Beclean obțin rezultate deosebite la diferite concursuri și olimpiade școlare.
În acest an școlar, elevul Farcaș Viorel Alexandru din clasa a XI-a E, a avut șansa să ridice renumele școlii, obținând premiul întâi la faza națională a Olimpiadei din aria curriculară Tehnologii, profil Servicii. Deoarece presupune susținerea atât a unei probe scrise, cât și practice, din patru module de specialitate, cred că este una dintre cele mai dificile olimpiade școlare. Din acest motiv, de fapt, cred că nu este vorba de „șansă”, deoarece în spatele rezultatului excelent, se ascund zeci de ore de muncă, de studiu, de sacrificare a timpului liber, dar și calitățile deosebite prin care se face remarcat Viorel: tenacitate, ambiție, seriozitate, putere de muncă, perseverență și dorința de autodepășire.
Acestea sunt doar câteva dintre calitățile pe care le-am remarcat la Viorel încă din primul an de studiu, calități care-l fac un candidat ideal pentru participarea la orice concurs sau olimpiadă școlară. Pentru mine, în calitate de profesor îndrumător, a fost o adevărată plăcere să pot lucra cu un elev atât de dedicat și ambițios în a-și atinge scopul. Îmi amintesc că, obținerea premiului întâi la faza națională a acestei olimpiade, a reprezentat pentru el principalul obiectiv, încă din momentul în care am început pregătirile.
Participarea la faza națională a acestei olimpiade a adus satisfacții atât școlii, mie, în calitate de profesor îndrumător, cât și elevului, care a dorit să ne împărtășească pe această cale câteva impresii: „Orice olimpiadă presupune multă pregătire, mai ales dacă e vorba de etapa națională. Trebuie să fii dispus să îți sacrifici o mare parte din timpul tău liber în momentul în care alegi să te implici într-un astfel de proiect. Uneori a trebuit să renunț la anumite activități din cauza programului încărcat. Cu toate acestea, în momentul în care vezi că reușești să obții performanțe, îți dai seama că totuși, merită să muncești. Etapa națională a olimpiadei nu presupune doar muncă și stres, ci și vizitarea unor locuri frumoase din țara noastră și legarea de noi prietenii cu elevi care au muncit la fel de mult ca tine.
Pentru mine, participarea la faza națională și obținerea acestui rezultat a însemnat foarte mult. De asemenea, doresc să îi mulțumesc doamnei profesoare Rus Alexandrina-Corina pentru efortul depus, pentru timpul sacrificat în pregătirea mea, dar mai ales pentru răbdarea, încrederea și susținerea acordată. Rezultatul obținut nu îmi aparține doar mie, ci ne aparține amândurora, o echipă de succes!”
Consider că, întotdeauna, performanța cere sacrificii din partea tuturor celor implicați. Un rol important care ne revine nouă, dascălilor, este acela de a-i susține pe elevii noștri în atingerea performanței, ei fiind speranța și viitorul acestei țări. Cred că pentru noi, dascălii săi, pentru școală și societate, Viorel este o speranță, care, cu siguranță, va deveni realitate.

prof. Alexandrina-Corina RUS
Colegiul Național „Petru Rareș” Beclean

Alexandru Grecu și pasiunea pentru chitară

Alexandru Grecu, 16 ani, elev al Liceului de Muzica „Tudor Jarda” din Bistrița studiază chitara clasică de la vârsta de 8 ani.
După încercări de a găsi ceva care să-i placa (fotbal, Karate, dans de societate), tatăl lui s-a gândit sa-i facă o surpriza de sărbători, așa ca de Moș Nicolae a primit o chitară. „A fost o întâmplare norocoasă: tata, fiind instructor auto, l-a avut ca elev pe viitorul meu profesor de chitară. Primele ore au fost dificile deoarece doream sa cant, nu sa învăț note muzicale, si am vrut sa mă las. La insistentele tatălui meu, am continuat pregătirea cu o ora pe săptămâna si după doar 6 luni de studiu am fost recompensat cu un premiu, o mențiune in cadrul „Transilvania International Guitar Festival”, Cluj-Napoca (august 2009)”, ne mărturisește Alexandru.
„Profesorul meu Pop Ilie Valentin, și-a format convingerea despre mine ca sunt un elev nu doar talentat, ci si conștiincios, perseverent, ambițios, meticulos, încăpățânat când vine vorba de perfecțiune si neobosit in căutarea de noi si noi forme de expresie si interpretare, dispus sa sacrifice orele de joaca pentru o pasiune pe care o fac la cel mai înalt nivel”. Talentul nu reprezintă nimic dacă nu este dublat de munca asiduă! „La pregătirea mea au contribuit foarte mult si orele de master-class (cursuri de măiestrie) din cadrul a multor festivaluri internaționale cu profesori de renume mondial: Costas Cotsiolis (Grecia), Judicael Perroy (Franța), Roberto Aussel (Argentina), Carlo Marchione (Italia), Gabriel Bianco (Franța), Britta Schmit (Germania), Dale Kavanagh (Canada) și mulți alții”, a adăugat la rugămintea noastră de a vorbi despre munca sa.
Dovada muncii sale susținute sunt cele peste 70 de premii naționale si internaționale, cele mai importante fiind: Cupa „Enrico Mercatali” medalia de aur si medalia de argint la 2 categorii de vârsta diferite la Festivalul International „Enrico Mercatali”, Gorizia – Italia (14-17 mai 2015), Premiul 1 – „International Guitar Festival Rust” – Austria (13-18 aprilie 2014), Premiul 2 si 3 la Guitar Art Festival – Belgrad, Serbia (martie 2013 si 2016), Premiul 1 – Olimpiada Naționala de Interpretare Instrumentala – Faza Naționala (Suceava 2015) si multe alte premii.
Anul 2017 a venit cu alte 3 succese, cel mai important fiind Locul 1 – Olimpiada Naționala de Interpretare Vocala, Instrumentala si Studii Teoretice Muzicale desfășurat la Timișoara (27-30 aprilie 2017), Locul 1 – „Montenegro International Guitar Competition” in localitatea Tivat – Muntenegru (26-28 mai 2017) si Locul 1 – Concursul National de Interpretare Instrumentala „Lira de Aur” – Suceava (2-4 iunie 2017). „Concursurile îmi oferă o experiența foarte valoroasă, pentru ca mă ajuta să-mi stabilesc obiective sub presiune (cu un termen limita) si învăț sa-mi controlez emoțiile in fata juriului. Participarea la aceste competiții si festivaluri m-a ajutat să mă conectez cu cei din alte țări si să văd care este nivelul performanței”.
„Concursurile la care am luat parte au avut un rol motivațional imens indiferent daca am ieșit câștigător sau nu - de fapt, acesta este una din situațiile in care câștigi chiar si atunci când pierzi.
Când câștig devin motivat si încrezător: daca nu, îmi rămâne satisfacția ca sunt acolo si pot concura cu cei mai buni chitariști din lume. Scopul meu este sa cânt cât mai bine si să ajung la cel mai înalt nivel. Într-o singura melodie ai la dispoziție o mulțime de nuanțe, de sonorități, chitară fiind un instrument fascinant, „o mică orchestră”, după cum spune profesorul meu. Îmi doresc sa devin un chitarist cunoscut atât în țară, cat și peste hotare și să împărtășesc și altora din experiența mea.”

Cornel GRECU

Aur la Olimpiada Națională de Matematică

În septembrie 2015, Ioan Paul Petru Tîrlișan a pășit pentru prima dată ca elev la profilul matematică-informatică în Colegiul Național „George Coșbuc” plin de emoții, cu visuri și speranțe pentru următorii ani. În anul școlar 2015-2016 a obținut numeroase premii la concursuri județene și interjudețene la matematică, informatică și fizică. S-a întors totodată de la faza națională a olimpiadei de matematică cu mențiune și medalia de aur, iar de la olimpiada națională de informatică cu mențiune și medalia de argint.
Munca enormă depusă, miile de ore petrecute la birou pentru rezolvarea problemelor, pentru descifrarea matematicii au adus din nou rezultate și în acest an școlar, 2016-2017, când acest elev strălucit, Paul Tîrlișan a obținut pe lângă numeroasele premii la concursuri județene și interjudețene, marele premiu: Premiul I și Medalia de aur la Olimpiada Națională de Matematică, desfășurată la Timișoara în perioada 19-23 aprilie 2017. Tot cu această ocazie i s-a acordat și Premiul Universității de Vest din Timișoara.
Au urmat câteva săptămâni de pregătire pentru susținerea probelor de baraj, pentru calificarea în lotul național, la care din nou și-a demonstrat capacitatea.
„Paul are o înclinație pronunțată și spre științele în care matematica este la ea acasă: de mulți ani se califică cu regularitate și la etapele naționale ale Olimpiadelor de Informatică și Fizică. Mai vreau să remarc că are acea modestie și echilibru atât de necesare pentru reușita științifică și că îi lipsește complet infatuarea sau aroganța, fiind totdeauna prietenos și natural. Este iubit și prețuit de colegii lui, alături de care conlucrează zi de zi în clasă și în situații care îl solicită în afara orelor de curs.” – sunt afirmațiile domnului profesor Ioan Haitonic, profesor de fizică, fost diriginte și actual director adjunct al colegiului.
„Pe parcursul anului școlar 2016-2017 rezultatele mele au fost foarte bune, cele mai importante fiind premiul I la Olimpiada Națională de Matematică 2017 de la Timișoara și clasarea pe locul 8 în cadrul lotului național de matematică, în urma celor cinci teste de selecție.
În fiecare an, etapa națională a Olimpiadei de Matematică reprezintă pentru mine atât o provocare, cât și o experiență deosebită prin discuțiile purtate cu ceilalți elevi participanți și cu profesorii pe care i-am cunoscut.
Fiecare test de selecție a avut un grad ridicat de dificultate, dar evoluția mea a fost progresivă. Am muncit foarte mult, iar locul 8 înseamnă pentru mine o realizare deosebită, având în vedere faptul că provin dintr-un liceu din provincie, iar lotul era format din elevi din clasele IX-XII, majoritatea de la licee de prestigiu din București.
Sper ca anul viitor să fac parte din lotul de 6 care va reprezenta România la Olimpiada Internațională de Matematică de la Cluj și să obțin un rezultat pe măsura așteptărilor mele.
Pe această cale, vreau să le mulțumesc părinților mei și doamnei profesoare Edith Ioviță pentru tot sprijinul și susținerea de care am avut parte în această perioadă.”
Acestea sunt afirmațiile lui Paul, un adolescent modest. Părinții merită multe felicitări pentru susținerea acordată și pentru educația oferită lui Paul.
Mult succes în continuare, Paul!

prof. Edith IOVIȚĂ,
Colegiul Național „George Coșbuc” Năsăud

miercuri, 7 iunie 2017

Mai 2017

Educaţia reprezintă un mai bun gardian al libertăţii decât o copleşitoare armată. (Edward Everett)

Promovarea dimensiunii europene a educației prin proiectele școlare Erasmus+

Calitatea educației pe care o oferă elevilor săi este unul dintre obiectivele Școlii Gimnaziale „Ștefan cel Mare” din Bistrița. Aceasta este dată transformări inovatoare, de permanenta diversificare a funcțiilor școlii. Scopul este educarea unor generații active, înzestrate, deschise, care să nu facă discriminare, să nu țină cont de prejudecăți. Ritmul vieții actuale ne obligă ca atât acasă, cât și la școală să îi ajutăm pe copii să găsească răspuns la provocările lumii contemporane. Globalizarea, tot mai prezentă în toate domeniile vieții, își face apariția și la nivelul școlii. Sistemul nostru de învățământ se aliniază celor europene, de unde și nevoia de a fi la curent cu schimbări și inovații.
Uniunea Europeană dorește ameliorarea calității educației, prin încurajarea cooperării între instituțiile educaționale din țările membre, prin promovarea dimensiunii europene în educație și crearea unui sistem de cooperare între statele membre. Proiectele Erasmus+ au ca scop îmbunătățirea calității educației, promovarea dimensiunii europene în rândul elevilor, dezvoltarea competențelor elevilor și profesorilor prin cooperare transnațională între școli, prin încurajarea învățării limbilor străine, promovarea metodelor și tehnicilor de predare și învățare inovatoare.
Școala Gimnazială „Ștefan cel Mare” face parte din comunitatea școlilor europene încă din anul 2003 când a derulat primul său proiect european, Comenius. Pe lângă acesta, s-au derulat proiecte eTwinning în colaborare cu nenumărate școli europene. Beneficiile aduse elevilor, profesorilor și instituției prin participarea la aceste proiecte au fost recunoscute imediat, drept pentru care s-a încercat obținerea unui proiect Erasmus+. Începând cu anul 2016, Școala Gimnazială „Ștefan cel Mare” se alătură instituțiilor care derulează proiecte Erasmus+, parteneriate strategice între școli.

Instituția noastră are onoarea de a fi coordonatorul unui parteneriat între șapte școli europene care în perioada 2016-2018 vor derula proiectul „BASIC EMPLOYABILITY AND ENTREPRENEURSHIP SKILLS AT A YOUNG AGE” (Competențe antreprenoriale și legate de piața muncii la vârste timpurii) – BEES:
- Școala Gimnazială „Ștefan cel Mare”, Bistrița, România
-Yusuf Savas Ilkokulu, Darica, Turcia
- I. C. Pontecagnano San'Antonio, Pontecagnano Faiano, Italia
- Szkola Podstadowa Nr 153 im. ks. prof. Jozefa Tischnera, Cracovia-Polonia
- Kildare Place School, Dublin, Irlanda
- Kilbowie Primary School, Glasgow, Scoția
- C.E.I.P. Los Arevacos, Arevalos Spania
Scopul principal al proiectului este pregătirea elevilor din ciclul primar pentru piața muncii; dobândirea unor competențe antreprenoriale de bază de la o vârstă timpurie. Se vor aborda subiecte cum ar fi piața muncii, șomajul, consiliere și orientare în carieră, programe de studiu inovatoare, metode educaționale de dezvoltare; cursuri de formare; cooperarea internațională, relații internaționale, cooperarea pentru dezvoltare. Obiectivul principal al proiectului este educarea elevilor din ciclul primar spre dobândirea unor competențe antreprenoriale de bază și pregătirea acestora pentru piața muncii. Alte obiective sunt: dezvoltarea competențelor de numerologie și matematice, dezvoltarea competențelor de muncă în echipă, creativitate, flexibilitate, încredere, independență a grupului țintă, dezvoltarea competențelor digitale și de limbă engleză a grupului țintă, dezvoltarea competențelor de leadership și time management, dezvoltarea competențelor de comunicare scrisă și orală, dezvoltarea competențelor antreprenoriale la copii cu vârste mici, ciclul primar. Proiectul este inovator datorită temei pe care o abordează și mai ales pentru faptul că această tematică, a antreprenoriatului și pieței muncii, se adresează elevilor de ciclu primar (7-10 ani).
Cele 33 de activități ale proiectului au beneficii multiple asupra elevilor și profesorilor acestora. Dintre acestea, șapte presupun mobilități ale profesorilor cu scopul de a participa la activități de învățare, cursuri de perfecționare, seminarii, workshop-uri. Competențele dobândite vor fi diseminate în rândul profesorilor din școală și din comunitatea școlară locală.
Până în prezent au avut loc, la nivel de școală, activități atractive pentru elevi, fapt confirmat și de numărul întotdeauna foarte mare de elevi care doresc să se implice. Amintim câteva dintre acestea: amenajarea peretelui Erasmus în școală, concurs de logo al proiectului, întâlniri skype cu partenerii străini, schimb de felicitări cu ocazia sărbătorilor de Crăciun și Paște, târg de Crăciun, crearea unui blog al elevilor, video-uri de prezentare filmate de elevi. Profesorii au organizat conferința de lansare, au organizat lecții demonstrative după fiecare activitate de învățare, au creat pagina de facebook a proiectului, au realizat activități de diseminare. Până în momentul de față au avut loc trei întâlniri de proiect:
- întâlnire transnațională în Turcia: au participat câte doi reprezentanți ai fiecărei școli, s-au revizuit și planificat în detaliu activitățile proiectului, s-a realizat planul de diseminare
- activitate de învățare în Irlanda: tema „How to use drama as a method to teach employability skills”. În timpul acestei activități de învățare, cei doi profesori reprezentanți ai școlii noastre au participat la seminarii și ateliere de lucru având ca temă importanța dramatizării și a teatrului în predarea antreprenoriatului și nu numai. S-au învățat tehnici și metode noi care au fost, într-o primă fază, utilizate la clasă în lecții demonstrative, urmând să fie folosite cât de des posibil
- activitate de învățare în Polonia: tema „Workshop on teaching verbal-written communication skills, independence and interpersonal skills”. Pe parcursul întâlnirii, profesorilor li s-au arătat tehnici de utilizare a artei (pictură, grafitti, sculptură și scriere creativă) ca metodă de dezvoltare a comunicării, a independenței și încrederii elevilor. S-a organizat o sesiune de diseminare, urmând ca în săptămâna Școala Altfel, unul dintre atelierele propuse să dezvolte aceste tehnici cu elevii.
Pe termen lung, proiectul BEES dorește să „echipeze” elevii cu cunoștințe minime despre piața muncii, finanțe și antreprenoriat, să îi facă pe elevi să își dezvolte încrederea în sine, să dezvolte competențe digitale, lingvistice, de comunicare verbală și non-verbală. Școlile partenere vor introduce în predare tehnicile noi achiziționate în activitățile de învățare, vor implementa metodele noi și tematica proiectului în curriculum. Profesorii își vor consolida competențele de predare, vor fi mai flexibili, creativi și deschiși către inovare.

Coordonator proiect,
Prof. Anca LAZARIC,
Școala Gimnazială „Ștefan cel Mare” Bistrița

MMIMPE, un acronim pe harta proiectelor europene ERASMUS +

Proiectul ERASMUS + MIND MAPPING AND MULTIPLE INTELLIGENCE FOR PRIMARY EDUCATION este implementat de Școala Gimnazială Mihai Eminescu Năsăud pe o perioadă de trei ani, din 1 septembrie 2015 până în august 2018.
Partenerii europeni sunt Exicosto Proto Dimotiko Sholelo Thessaloniki/ GRECIA, în calitate de coordonator, Instituto Comprensivo Grosseto 1 Alberto Manzi Grosseto/ ITALIA, Școala Gimnazială Mihai Eminescu Năsăud/ ROMANIA, Zespol Szkol Ogolnoksztalcacych W Szarowie/ POLONIA, Sefkat Ilk Okulu Usak/ TURCIA, Agrupamento De Escolas Gomes Teixeira, Armamar/ PORTUGALIA. Prin derularea activităților propuse, acesta răspunde interesului cadrelor didactice de a adopta strategii didactice moderne eficiente pentru educația contemporană, în cadrul unei societăți care devine tot mai complexă și e în continuă transformare.
În opinia partenerilor implicați în acest proiect, este important ca actul didactic să fie adaptat nevoilor societății, să adopte un stil pragmatic și realist. În acest sens, activitățile proiectului au fost concepute cu participarea directă a grupurilor de elevi și profesori care să realizeze sarcini de lucru similare, implementate utilizând strategiile învățării prin cooperare. Utilizarea hărților mentale (MM) în învățare/ predare/ evaluare și abordarea conținuturilor din perspectiva Inteligențelor multiple (MI) vor avea un impact pozitiv asupra dezvoltării experiențelor de învățare ale elevilor, îi vor ajuta să își structureze conținuturile, să își dezvolte aptitudini noi și competențe de comunicare, dar și sociale. Astfel, este adoptat stilul învățării centrate pe elev, iar în cazul învățării prin cooperare, în cadrul grupului, fiecare are un rol bine stabilit, conform unor reguli adoptate de comun acord. Contribuția fiecărui membru al grupului conduce la învățare și progres. Este motivul pentru care toate activitățile sunt derulate de toate școlile partenere, pentru a dezvolta competențele de învățare tuturor elevilor și profesorilor implicați în proiect.
În acord cu obiectivele proiectului, sunt propuse trei tipuri de activități:
A 1 - A 24 ---activități lunare derulate în cadrul fiecărei școli partenere;
C 1 - C 3 --- activități de învățare de tip Learning/ Teaching/ Training în cadrul mobilităților, câte una propusă în fiecare an;
C 4 - C 12 --- schimb de elevi, pe termen scurt, combinate în cadrul mobilităților de tip Learning/ Teaching/ Training și a celor transnaționale;
M 1- M 6 --- mobilități de tip transnațional pentru profesori.
Până în acest moment, mai 2017, au fost derulate lunar activități în acord cu propunerea din aplicația aprobată. Echipa de proiect a școlii noastre a participat la patru mobilități, grupurile fiind formate din elevi și profesori implicați în workshop-uri sau activități de învățare interesante, pe care le-au aplicat apoi la clasă. Aplicația Meister Task are înregistrate toate evenimentele realizate, dar și pe cele care vor fi derulate până la finalul proiectului.
Tot ce s-a realizat poate fi vizualizat pe paginile de Facebook https://www.facebook.com/ERASMUSPLUSMMMI/?fref=ts, respectiv Twinspace https://twinspace.etwinning.net/9979 ale proiectului.
Aplicarea metodei HARTA MENTALĂ la discipline diferite sau în mod integrat ajută elevii să își structurez în mod eficient cunoștințele pe care le au despre o temă data sau o temă de interes personal. Munca în echipă îi ajută să își dezvolte competențe de comunicare orală sau scrisă, să învețe unii de la alții, să fie responsabili și să își împartă sarcinile în cadrul unui grup de lucru pentru a realiza un produs final. Acesta este un model de hartă mentală realizată de elevi în cadrul proiectului.
Prin intermediul planului de diseminare a informațiilor și a activităților proiectului, sperăm să promovăm o educație modernă, de calitate, cu accent pe valorizarea experiențelor de învățare ale elevilor și pe dezvoltarea competențelor specifice acestui tip de proiect: competențe digitale, competențe de comunicare în limba engleză, competențele de comunicare în cadrul unui grup de elevi mixt, competențe de adaptare la sisteme de educație europene diferite.

Coordonator proiect,
Prof. Adela-Gabriela MUREȘAN,
Școala Gimnazială Mihai Eminescu Năsăud

Put yourself in a refugee's shoes – proiect Erasmus+

Colegiul Național „George Coșbuc” Năsăud implementează în perioada 01 septembrie 2016 – 31 august 2018 parteneriatul strategic KA219 cu titlul PUT YOURSELF IN A REFUGEE'S SHOES, proiect finanțat cu sprijinul Uniunii Europene prin Programul Erasmus+, în calitate de beneficiar (partener).
Țările participante în acest proiect sunt:
Aplicant-coordonator Italia și parteneri: Turcia, Portugalia, Bulgaria și România.
Grupul țintă al acestui proiect îl constituie elevii școlilor participante, acești elevi sunt încurajați să se afirme și să apere atât cât le stă în putință, semeni de-ai lor care astăzi înfruntă probleme sociale deosebite cum sunt cele de a fi refugiat sau imigrant într-o țară din Uniunea Europeană, înțelegând mai bine Declarația Universală a Drepturilor Omului.
Proiectul nu încearcă să rezolve problemele foarte numeroase ale unor astfel de oameni ci își dorește o conștientizare, o mai bună înțelegere a acestor probleme și cu astfel de exemple o creștere a sentimentului de compasiune în probleme general umane.
România și Bulgaria la 10 ani de la aderarea la Uniunea Europeană au în continuare multe de învățat de la ceilalți parteneri europeni în ceea ce privește abordarea celor 17 obiective de dezvoltare durabilă ale omenirii conform Agendei 2030 a Conferinței Națiunilor Unite pentru Dezvoltare Durabilă, New York 2015.
Proiectul, încă la început, a avut până acum o primă întâlnire transnațională în Sicilia, Italia, 16-20 noiembrie 2016. La această întâlnire au participat prof. Simion Strugar (coordonatorul proiectului) profesor de informatică și Camelia-Monica Berceni (membru în echipa de proiect) profesor de limba engleză. (Limba engleză fiind limba oficială a proiectului)
S-au desfășurat activități în proiect ca cele de recunoaștere a refugiaților sau imigranților, prezentare a experiențelor de viață și activități de voluntariat prin care elevii își dezvoltă creativitatea și responsabilitatea față de persoanele aflate în condiții dificile de viață.
În Italia la propunerea partenerilor italieni și portughezi se interschimbă ordinea mobilităților de scurtă durată a elevilor, datorită situației din Turcia și se stabilește ca următoarea mobilitate internațională să aibă loc în Portugalia și se fixează data pentru a doua mobilitate cu elevi ce va avea loc în România.
Între 19 si 25 februarie 2017 a avut loc primul schimb de scurtă durată cu elevi în Portugalia (Ourem). La aceasta mobilitate au participat: prof. Simion Strugar (coordonatorul proiectului) profesor de informatică, prof. Dorel-Alexandru Coc (membru în echipa de proiect) profesor de discipline socio-umane, prof. Simona-Carmen Costea (suport lingvistic) profesor de limba engleză și elevii Ani Iulia Maria 11D – filologie, Strugar Ana 9A – matematică informatică, Miti Andrei-Ștefan 10A – matematică-informatică și Oancea Glogor-Dan 11A – matematică-informatică. Toți componenții echipei de proiect române au avut avizul Consiliului de Administrație al școlii, elevii fiind selectați în urma înscrierilor voluntare, verificărilor lingvistice și implicării în activitățile proiectului.
În Portugalia fiecare țară a pregătit documente cu privire la tematica proiectului ex: rutele refugiaților (ruta balcanică, nord africană, mediteraneană) ce mănâncă și cum se îmbracă refugiații și particularități (statistici) ale fiecărei țări. Aceste documente se doresc componente ale unei reviste la care s-a lucrat efectiv cu elevii.
Activități de transmitere de informații și diseminare a activităților din proiect s-au desfășurat și se vor desfășura în continuare înainte de fiecare activitate, în timpul activității și după activitate. Articole în presa locală cu privire la activitățile proiectului găsiți la următoarele adrese:

Prof. Simion STRUGAR,
Prof. Camelia-Monica BERCENI,
Colegiul Național George Coșbuc Năsăud

„Bridging three generations. Timeless games and toys” – Legături între generații. Jocuri fără vârstă.

„Bunici” – acesta este unul dintre cuvintele cheie ale proiectului nostru, o resursă umană care nu este valorificată deplin în procesele educaționale timpurii derulate în cadrul școlii și în afara ei. Proiectul „Legături între generații. Jocuri fără vârstă” este un parteneriat strategic Erasmus + KA2, derulat între școli construit pe fundația unui proiect eTwinning care se derulează în perioada 2015-2017.
Coordonatorul este Haci Sabanci Ortaokulu Ankara, Turcia iar ceilalți parteneri sunt: St. Colman's PS and All Saints' Nursery Unit, Annaclone, Marea Britanie, OGEC de Billom-Ensemle Scolaire Notre Dame, Billom, Franța, International School of Bergen, Bergen, Norvegia, State School Instituto Comprensivo – Via Santi Savarino, Roma, Italia, Grundzale Pamatskola, Grunzale, Letonia, General Secondary School Nikola Vaptsarov, Aytos, Bulgaria și Școala Gimnazială „Tiberiu Morariu” Salva, România. Colaborarea cu partenerii a fost graduală la fel și sarcinile pe care le-am îndeplinit, partenerii experimentați au avut de gestionat sarcini complexe și au mentorat partenerii fără experiență.
Proiectul își propune conceperea de legături emoționale și de interacțiune între generațiile de copii și bunici utilizând jocurile și jucăriile tradiționale dintr-o perspectivă integrată pentru crearea unui mediu educogen propice dezvoltării holistice a copiilor și de formare a unor competențe IT pentru generația vârstnică. Pe lângă activitățile de învățare care familiarizează copiii cu jocurile și jucăriile tradiționale, elevii și profesorii implicați au realizat ateliere de metode non-formale cu bunicii (Biblioteca vie, Jocuri de societate, Photovoice, Storytelling) pentru a restabili rolul vârstnicilor de resurse educative secundare în procesul educativ. Erasmus + oferă o viziune inovativă prin îmbunătățirea ofertei de învățare și oportunități pentru elevii noștri încă din primul an de proiect ca an de cartografiere a resurselor si prin realizarea unor materiale auxiliare care deservesc activitățile din orarul grupelor/ claselor din învățământ preșcolar.
S-au realizat materiale didactice auxiliare care deservesc la utilizarea jocurilor tradiționale ca si elemente active in demersul didactic în învățământul preșcolar și primar ca și: Calendarul personalizat al proiectului, la domeniile experențiale și de dezvoltare personală: Broșura cu jocuri tradiționale, Trusa de dezvoltare emoțională „Family”, Jocuri tradiționale europene transpuse in format digital, Semne de carte, Jocuri de masă, Magneți, Afișe, Colecția de cărți poștale, Jetoane cu jocuri tradiționale, Film didactic cu jocuri tradiționale pentru educația out-door, Studii de cercetare si interviuri.
Pe tot parcursul primului an de proiect s-au selectat și analizat materialele (planuri de lecție, fișe de progres) privind conceperea produsului intelectual „Societal curricula” care este prezent în oferta curriculară a școlilor partenere începând din această toamnă sub forma unui opțional.
Pentru al doilea an de proiect s-a realizat al doilea produs intelectual al proiectului Cartea cu jocuri tradiționale europene – material coordonat de echipa română în care fiecare partener a conceput un capitol cu 5 jocuri tradiționale complete de filmări și coduri QR. Discuții cu partenerii despre integrarea în activitatea didactică a jocurilor tradiționale, despre selecția acestora în funcție de nevoile generației tinere și despre utilizarea materialelor video și a codurilor OR într-un mod creativ va fi prezentat la evaluarea proiectului în timpul evenimentului de formare de scurtă durată din luna iunie din România.
Au avut loc șase evenimente de formare de scurtă durata (octombrie 2015 – Turcia, martie 2016 – Bulgaria, mai 2016 – Franța, noiembrie 2016 – Italia, ianuarie2017 – Norvegia, martie 2017 – Irlanda de Nord) experiențe de învățare conduse de profesori universitari, ONG-uri, actori, psihologi care au atins tematici ca: Jocurile Tradiționale și patrimoniul imaterial, Jocurile cu păpuși în dezvoltarea inteligenței emoționale, Integrarea copiilor cu dificultăți de învățare, autism și ADHD cu ajutorul jucăriilor tradiționale, Migranții – factori de mobilitate pentru cultura tradițională europeană, toate acestea reprezentând ocazii unice de dezvoltare profesională a profesorilor implicați care la întoarcerea în școală au avut un „efect de domino” proiectând metodele însușite asupra comunităților școlare, locale și regionale.
În urma studiilor realizate s-a constatat că jocul stă la baza dezvoltării sociale a moralității, jocul reprezintă un sprijin temeinic pentru coeziunea socială. Joaca implică de multe ori râsul, care este un mecanism de unire foarte bun între copii și adulți. Și jocul fizic – în special sporturile de echipă care necesită coordonare – produce endorfine care le oferă participanților o stare de fericire. În plus, jocurile outdoor determină creșterea spiritului competitiv, participanții își îmbunătățesc efectiv propriile abilități atunci când urmăresc alte persoane jucându-se. Joaca este deopotrivă o forma de deconectare dar și de stimulare. Prin joc, asemenea copiilor, adulții își pot hrăni imaginația, creativitatea, abilitățile de rezolvare a problemelor dar și starea de bine. Aptitudinile sociale sunt învățate atunci când în timpul jocului trebuie să dăm sau să primim. În copilărie, în timpul jocului, copiii învață comunicarea verbală, non-verbală, ce înseamnă limitele, cooperarea și munca de echipă.
La nivelul profesorilor impactul constă în aplicarea de metode noi la clasa, de însușire a competențelor digitale și de exprimare în limba engleză, de regândire a strategiilor de lucru cu elevii și influența pozitivă pe care o au jocurile tradiționale în mediul școlar la toate nivelurile de învățământ. La nivelul elevilor aceștia au manifestat un interes crescut asupra activităților non-formale, atelierelor de lucru cu bunicii, activități în care pot aplica competențele digitale și lingvistice. La nivelul părinților/bunicilor și a altor membri ai comunității locale s-a evidențiat o deschidere pentru activitățile școlii, au înțeles utilitatea cunoștințelor pe care le au și modul de a le transmite, propunând realizarea unor activități non-formale cât mai des ca formă de comunicare dar și de socializare.
Diseminarea proiectului este activă atât în social-media, grupuri Facebook, adresa de Twitter, cont de Instagram, twinspace eTwinning) cât și în presa scrisă la nivel local și internațional, conferințe educaționale, universități, ONG-uri, întâlniri cu consuli sau reprezentanți ai ambasadelor țărilor partenere. Mai multe detalii si fotografii găsiți pe site-ul proiectului: (www.bridging3generations.com).
Activitățile derulate până acum în cadrul proiectului Erasmus+ au determinat echipa de proiect să conceapă în instituția noastră activități complementare aplicației ca înființarea clubului Impact și a proiectului Școli deschise pentru comunitate în colaborare cu Fundația Noi Orizonturi, derularea proiectului Digitaliada a Fundației Orange prin care școala noastră a fost dotată cu tablete și echipament IT, proiectul cu reciclabilele Școala Ecoterrienilor contribuind din plin la creșterea vizibilității și sustenabilității proiectului în cadrul comunității locale și naționale.
Testimoniale: „Proiectele Erasmus + constituie instrumentul de promovare a valorilor tradiționale locale și de reactualizare a conținuturilor educaționale morale la vârstele timpurii. Implicarea în aceste proiecte este o provocare continuă atât pentru elevii noștri, profesori, bunici pentru reconsiderarea rolului principal al spațiului școlii ca un spațiu deschis spre nevoile comunității. (Prof. Cuceu Luminița – responsabil diseminare)
„Materialele didactice concepute în cadrul proiectului vor aduce un plus calității actului didactic derulat în cadrul instituției noastre iar schimburile de bune practici între parteneri ne oferă posibilitatea de a intra în contact cu pedagogiile inovative și metodologii specifice competențelor sec. XXI. (Prof. Codrea Maricuta – responsabil monitorizare și evaluare)

Prof. Vasilica GĂZDAC,
Școala Gimnazială Tiberiu Morariu Salva

SILVAforum

SILVAforum este un proiect de parteneriat strategic VET din cadrul programului ERASMUS + având codul 2015-1-LU01-KA202-001344 și o durată de 30 de luni.
Proiectul implică școli silvice din Finlanda, Suedia, Austria, Franța, România ca organizații partenere și LTA Ettelbruk din Luxemburg ca organizație coordonatoare. Proiectul are ca obiectiv principal schimbul de bune practice între școlile partenere și creare unor instrumente de lucru utile în activitatea de învățare cum sunt videotutorialele cu tematică silvică, cât și glosarul forestier sub forma unei aplicații pe smartphone pe care elevii o vor folosi în timpul workshopurilor. Proiectul prevede 3 mitinguri transnaționale, 6 workshopuri pentru profesori în cele 6 școli partenere cât și 6 workshopuri pentru elevi. Proiectul se va finaliza în luna iunie 2018 cu o reuniune de diseminare în LFS St. Andra din Austria.
Vizită profesională la Ocolul Silvic Valea Șieului
Firul roșu care leagă cele 6 instituții silvice europene este Campionatul Forestier European, instituțiile partenere fiind implicate în această competiție care a devenit foarte populară și care se desfășoară după un regulament propus de școlile de profil din Austria. Totodată școlile partenere care fac parte din proiect sunt membre ale asociației Europea Internațional care reunește peste 1000 de școli agrosilvice din 25 de țări membre. Bazele proiectului s-au pus la seminarul de contact din Bergen, Norvegia din octombrie 2014.
Vizită profesională la Tășuleasa Social
Până în prezent s-au derulat 5 workshopuri pentru profesori în Luxemburg, România, Finlanda, Franța și Suedia. Până la sfârșitul acestui an școlar sunt prevăzute 2 workshopuri de scurtă durată pentru elevi la LTA Ettelbruk din Luxemburg și Colegiul Silvic Transilvania din Năsăud și un workshop pentru profesori la LFS St. Andra din Austria. Tematica workshopurilor cuprinde următoarele activități: în Luxemburg în perioada 21-28 mai elevii din cele 6 țări vor participa la lucrări de colectarea lemnului cu caii, lucrări de decojire a stejarului pentru obținerea taninului din scoarță (lucrare tradițională luxemburgheză efectuată în luna mai, cojirea executându-se manual), gestiunea arboretelor de crâng, gestiunea arboretelor de duglas. Workshopul organizat în România se va desfășura între 26.06-1.07.2017, va avea în program vizite profesionale la fabrica de cherestea din Lunca Ilvei, arta lemnului în Maramureș, gestiunea arboretelor de stejar, lucrări de obținere a draniței din care se va face și un videotutorial, la sugestia partenerilor, care va fi utilizat de școlile partenere în cadrul lecțiilor demonstrative de folosire eficientă a lemnului.

Coordonator proiect,
Prof. Gioconda NEAMȚ,
Colegiul Silvic Transilvania Năsăud

No frontiers in education!

Liceul Teoretic „Solomon Haliță” Sîngeorz-Băi derulează proiectul educațional internațional „No Frontiers in Education” Parteneriat Strategic între școli, acțiunea cheie KA2 cu durată de implementare de 2 ani. Proiectul a început la data de 01 septembrie 2015 și se va finaliza la data de 31 august 2017. Cele 4 școli partenere implicate în proiect sunt: Liceul Teoretic „Solomon Haliță” Sîngeorz-Băi – România; Narvik videregående skole, Narvik – Norvegia; Zespol Szkol Ponadgimnazjalnych im. Jana Pawla II, Krynica-Zdroj- Polonia; Zespol Szkol Ogolnoksztalcacych nr 1, Nowy Sacz- Polonia. Este primul proiect de talie internațională pe care Liceul Teoretic „Solomon Haliță” îl derulează în calitate de coordonator de proiect, proiect de care vor beneficia atât elevii și profesorii implicați direct și indirect cât și membri comunității locale. Proiectul se concentrează pe dezvoltarea, schimbul și transferul de practici inovatoare între cele 3 țări participante: România, Norvegia și Polonia. Proiectul își propune să conecteze elevii care provin din diferite medii sociale și culturale și din sisteme educaționale diferite în scopul conștientizării valorilor europene și democratice, a dezvoltării unei atitudini responsabile în societate, a identității naționale și europene. O altă abordare este educația antreprenorială întrucât evoluția democratică atrage după sine o evoluție în punerea în practică a conceptului de antreprenoriat într-o viziune modernă, bazată pe strategii și tehnici evoluate de marketing. Alături de cele 3 școli partenere s-au implicat în proiect și alte Instituții: Muzeul Nordland Narviksenteret din Narvik, Narvik Peace Centre – Norvegia și Muzeul Memorial Sighet-România”, AUSCHWITZ Museum, antreprenori polonezi și români de succes.
Profesorii de la Liceul Teoretic „Solomon Haliță” implicați în acest proiect sunt prof. economist exp. cont. Monica Ștefania Măgurean (coordonator de proiect, responsabil financiar, coordonator științific economie, educație antreprenorială), prof. Mititean Varvara (coordonator monitorizare și asigurarea calității, coordonator științific limba engleză, responsabil al produselor intelectuale), prof. Cârcu Radu (coordonator comunicare și promovare), prof. dr. Mâti Doru (coordonator științific documentare și coordonator al produselor intelectuale ale proiectului) și prof. informatician Prangate Toader (coordonator tehnic al proiectului).
Până în momentul de față s-au derulat toate cele trei mobilități ale proiectului, respectiv mobilitatea din Norvegia, mobilitatea din Polonia și mobilitatea din România.
În toate cele trei mobilități activitățile de proiect au fost programate să se desfășoare în locații diferite, în școli, instituții publice, muzee, sedii și spații de lucru ale unor antreprenori de succes. Cu rigoare și seriozitate s-au abordat cele două teme majore ale proiectului – democrația și antreprenoriatul – pe zile, organizându-se lectorate și workshopuri respectiv activități bazate pe metode de învățare nonformale pe grupe de lucru internaționale la care au participat toți elevii implicați în proiect: norvegieni, români și polonezi.
De semnalat este transparența activităților și respectul pentru școală, educație și educatori prin implicarea efectivă a părinților în viața școlară și a instituțiilor sociale și agenților economici: părinții elevilor au primit cu suficient timp înainte programul de activități în care sunt implicați copiii lor, aceștia putând să urmărească pas cu pas evoluția lor pe parcursul derulării proiectului și dezvoltarea personală. Iată un mod de a evolua împreună prin educație!
De asemenea și profesorii au fost implicați în aceste activități beneficiind de un real și util schimb de experiență privind aplicarea metodelor și a instrumentelor didactico-pedagogice moderne în sensul dezvoltării profesionale și personale prin conectarea la dimensiunea europeană a actului didactic din perspectivă științifică și culturală. A fost un exercițiu de rigurozitate științifică, didactică, pedagogică, de organizare și prezentare a informației, de adaptare la standardele educaționale europene în contextul tematicii de proiect – „Democrație și inovare socială”.
Elevii au avut parte de experiențe de învățare moderne în contact direct cu mediul economic real polonez, român și norvegian, cu mediul cultural, social, administrativ care au vizat problematica democrației moderne și punerea în practică a conceptului de antreprenoriat (Cooperativa Muszynianka, Compania Fakro, Compania Wisniowski- antreprenori polonezi de succes, MIS GRUP și FRASINUL- România.). La activitățile de diseminare au participat consilieri locali din orașul Sîngeorz-Băi și alți reprezentanți ai Primăriei. De asemenea au fost prezenți profesori, colegi din instituțiile de educație din oraș.
Iată o impresie la cald a unei eleve după mobilitatea din Polonia:
„No frontiers in education!” KA2, Polonia – proiectul pe care l-am așteptat cu atâta emoție s-a dovedit a fi experiența care mi-a deschis noi orizonturi spre perspective europene. Această mobilitate mi-a șlefuit cu eleganță personalitatea, gândirea și modul de acțiune, conturând o nouă persoană, mai responsabilă și mult mai sigură pe propriile forțe. A fost pentru prima dată când am înțeles că educația nu are limite, fiind posibilă în diferite forme datorită influențelor culturale, democratice și informaționale regăsite în dezvoltarea fiecărui popor.
„No frontiers in education!” – proiectul care a început dintr-un vis îndrăzneț și va continua cu împlinirea a cât mai multor vise!” – Rebeca Marinela Moldovan
„Este un proiect pentru dascălii care-și iubesc meseria și doresc să înțeleagă dimensiunea europeană a educației. Este o șansă pentru toți elevii implicați să dobândească competențe suplimentare, flexibilitate, pentru o mai bună inserție pe piața muncii. „No Frontiers in Education” – o nouă experiență de învățare, un exercițiu didactic de raportare la o altă dimensiune, de valorizare a tuturor celor implicați. O frumoasă provocare!” – coordonator proiect prof. economist Monica Ștefania Măgurean.

Coordonator de proiect,
Prof. Monica Ștefania MĂGUREAN,
Coordonator monitorizare și asigurarea calității,
Prof. Varvara MITITEAN,
Liceul Teoretic „Solomon Haliță” Sîngeorz-Băi