joi, 21 noiembrie 2019

Noiembrie 2019


Îţi trimiţi copilul la şcoală, dar colegii lui vor fi cei care îl vor educa. (Ralph Waldo Emerson)

Consilierea educațională și consilierea în carieră. Oportunități în viața tinerilor

Pedagogul italian G. Callo considera: „a orienta înseamnă a educa”. Nu poți să educi, spune Callo, dacă nu educi atitudini, interese, trăsături de caracter și nu poți să instruiești dacă nu orientezi pe fiecare om în direcția semnalată de trăsătura specifică a personalității sale. [1]
Consilierea educațională este ansamblul de acțiuni pedagogice centrate pe prevenție, explicând cauzele dificultăților comportamentale, relaționale și emoționale, fiind o relație inter-umană de asistență și suport a grupului de elevi în scopul dezvoltării personale și în scopul prevenției situației de criză. Ea oferă repere pentru sănătatea mentală, psiho-emoțională, socială, fizică, spirituală a copiilor și a adolescenților. [2]
„Consilierea în carieră reprezintă forma de asistență acordată unei persoane în cadrul procesului continuu de adaptare la piața forței de muncă.” În carieră aduce clarificări candidatului privind cerințele job-ului său ideal, acesta având ocazia de a primi o evaluare de specializate, obiectivă a aptitudinilor sale și va fi ghidat către programe de formare potrivite nevoilor sale în vederea atingerii obiectivelor stabilite de la început. [3]
Ambele tipuri de consiliere includ activități care vizează:
- cunoașterea și imaginea de sine, autocunoaștere aprofundată: identificarea punctelor forte și a abilităților transferabile (acele abilități dobândite din surse diferite – școală, muncă, timp liber – pe care le putem valoriza ulterior în diverse domenii)
- dezvoltarea unor abilități de comunicare, de management al conflictului;
- dezvoltarea abilităților sociale (ex. asertivitatea);
- tehnici de învățare eficientă, managementul timpului, consiliere vocațională, dezvoltarea creativității, informații privind alegerea unui traseu școlar/profesional/consiliere în carieră; realizarea unui plan de acțiune pentru îndeplinirea obiectivelor de carieră.
În acest context de idei, am beneficiat de informațiile prețioase primite prin participarea la Seminarului consilierilor de carieră și consilierilor educaționali care s-a desfășurat pe parcursul a două zile la Cluj –Napoca în perioada 8-9 noiembrie 2019. Acest seminar constituie prima activitate din cadrul proiectului „Zilele Carierei” – proiect inclus în oferta CCD BN pentru anul școlar 2019-2020 ca urmare a încheierii parteneriatului dintre reprezentanții legali ai Casei Corpului Didactic a Județului Bistrița-Năsăud și Centrul de Consiliere și Orientare în Carieră a Universității Tehnice din Cluj-Napoca.
La acest eveniment au răspuns invitației transmisă de CCOC Inspectoratelor Școlare Județene, Caselor Corpului Didactic, Centrelor Județene de Resurse și de Asistență Educațională, Extensii ale UTC-N din șase județe și anume: Cluj, Bistrița-Năsăud, Maramureș, Satu Mare, Sălaj, Bihor, invitație publicată și pe site-ul CCOC UTC-N la adresele: https://www.utcluj.ro/ococ/, https://www.escouniv.ro/ eveniment/seminarul-consilierilor-de-cariera-si-consilierilor-educationali, un număr de 72 de consilieri de carieră și consilieri școlari din învățământul universitar și preuniversitar.
Seminarul s-a adresat tuturor persoanelor implicate în consilierea tinerilor, în special: consilierilor de carieră, consilierilor școlari și consilierilor educaționali.
Obiectivele propuse au vizat: creșterea eficienței și calității serviciilor de consiliere pentru carieră, în vederea sporirii accesului la învățământul superior, scăderii ratei de abandon și satisfacerii cerințelor tot mai complexe ale pieței muncii; facilitarea schimbului de idei și de bune practici, precum și inițierea unei viitoare colaborări.
În cadrul seminarului au fost prezentări în plen, workshop-uri pe teme specifice, cât și o masă rotundă adresată tuturor participanților pentru schimb de idei și de bune practici, având speakeri, moderatori, specialiști din domeniu și anume: fondator HOLO Psihologie pentru Comunitate, Coordonator OH-Cards Romania, fondator Relmagine Education, psihologi/ consilieri vocaționali/ consultat HR, așa cum reiese din programul seminarului.
Din județul nostru au participat la acest seminar șapte cadre didactice: un profesor metodist de la CCD BN – responsabilul activității, directorul CJRAE Bistrița-Năsăud și cinci profesori consilieri școlari.
O descriere sumară a activităților la care am participat vă reliefează plus valoarea pe care am dobândit-o prin ,,integrarea” în tematica propusă..
Workshopul experiențial Carduri OH, moderat de coordonatorul OH-Card România a fost într-adevăr un „OH!”- o exclamație, care mi-a trezit o gamă largă de emoții incluzând surpriză și bucurie.
Cardurile OH sunt serii de carduri metaforice de asociere folosite pentru a facilita exprimarea, a îmbunătății comunicarea, explorarea; se folosesc în consiliere, dezvoltare personală, dar mai multe lucruri interesante la adresa www.OH-cards.ro .
Citatul preluat din materialul primit de la moderator: Bun venit în lumea OH! și anume: „Procesul de ocolire a minții raționale permite accesul către adâncurile psihicului uman.” ne îndeamnă să pătrundem în lumea OH.
Workshopul cu tema: Instrumente utile în procesul de auto-cunoaștere și explorare a diferitelor opțiuni profesionale/ educaționale, din a cărui idei s-au regăsit și în prezentarea în plen Abilități transversale – ce sunt și de ce avem nevoie de ele pe piața muncii în industria 4.0 (Era digitală), dar și în cadrul mesei rotunde cu tema: Focus. Generația Z, care ne-au adus în era digitală, fiindu-ne prezentate caracteristicile acesteia și anume VUCA Word, VUCA response, dar și cele patru metacompetențe transversale Viitorul profesional – autodisciplină, autonomie, design, antreprenoriat (Miclea 2018), cuvintele cheie pentru tinerii Generției Z (independență, antreprenoriat, educație).
Au fost prezentate etapele procesului de planificare a carierei, crearea unui cont pe platforma profesională LinkedIn.
Prin participarea la aceste activități, am avut prilejul de a cunoaște dar și de a utiliza prin practică diferite instrumente utile în procesul de auto-cunoaștere printr-un exercițiu aplicativ de evaluare a setării de obiective/ valori, care a constat într-o colaborare între grupuri de două persoane, în cadrul căruia am primit spre completare chestionare elaborate de evocariera, care se prezintă la adresa: http://www.evocariera.ro/ ca: „Centrul de orientare în carieră care te ajută să evoluezi ca persoană și ca profesionist, sau mai simplu spus, Evocariera – este locul în care vei primi un real sprijin în parcursul tău unic de dezvoltare. Pledăm pentru înțelegerea carierei ca fiind un factor cu un puternic impact asupra întregii vieți și a diferitelor roluri pe care le îndeplinim: elev, student, angajat, coleg, partener, părinte sau copil.”
În calitate de responsabil de activitate din partea CCD BN și inițiator al acestui proiect/activitate, am avut bucuria și deosebita plăcere de a participa la acest eveniment împreună cu doamna director CJRAE BN și consilierii școlari, specialiști în domeniul orientării în carieră și dedicați frumoasei meserii care modelează caractere. Le mulțumesc pentru disponibilitatea de a împărtăși împreună impresii, gânduri și emoții la acest eveniment!
Totodată felicit organizatorii acestui eveniment de înaltă clasă pentru implicarea și dăruirea dovedită, cadre didactice ale Centrului de Consiliere și Orientare în Carieră a Universității Tehnice din Cluj-Napoca cu care am colaborat exemplar.
Ca o concluzie, o sesiune de consiliere în carieră va da rezultate foarte bune când accentul ședințelor va fi pus pe evaluarea capacităților individului, acesta învățând să identifice singur oportunități de lucru și cel mai important, va fi susținut și asistat de un specialist, astfel încât să se poată prezenta cu succes la un interviu ulterior de angajare! Prezența unui consilier școlar în unitățile de învățământ este o necesitate care se resimte din ce în ce mai mult. Elevii cu probleme de comunicare, de învățare, de comportament sau de adaptare pot solicita consiliere pentru a găsi o soluție! [4]

Webografie:
- https://www.stasalba.ro/orientarea-in-cariera-a-adolescentilor-si-rolul-familiei/
- https://clicpsihologic.ro/consilierea-educationala/
- https://www.consilierincariera.ro/contact/consiliere-in-cariera/despre-consiliere-in-cariera/
- https://www.gds.ro/Actualitate/2014-01-21/Consilierul-scolar-ajutorul-elevilor/

prof. metodist Doina-Marilena BOGDAN,
Casa Corpului Didactic a Județului Bistrița-Năsăud
director prof. Luciana Maria SIDOR,
Centrul Județean de Resurse și Asistență Educațională Bistrița-Năsăud

Elevii Școlii Gimnaziale Nr. 1 Bistrița în Slovacia

Contribuția proiectelor europene, respectiv a proiectelor Erasmus, capătă sens prin munca intensă a elevilor din țările participante în cadrul mobilităților internaționale. Proiectul We Are Better Friends with Our Stories promovează literatura populară a cinci țări. Perioada de desfășurare a proiectului este din septembrie 2018 până în septembrie 2020. România este reprezentată de Școala Gimnazială Nr. 1 Bistrița. Celelalte școli partenere provin din Slovacia, Portugalia, Turcia. În perioada 12 octombrie-18 octombrie 2019 șase elevi bistrițeni, însoțiți de prof. Borș Elena și prof. Petri Alina, au reprezentat Școala Gimnazială Nr. 1 Bistrița. Alături de alți 10 profesori și 24 de elevi au participat la o întâlnire transnațională la Școala Stefana Smalika, Tvrdosin Slovacia.
Tema de proiect a reflectat literatura de factura populară, respectiv basmele populare. Unul dintre obiective este de a familiariza participanții cu literaturile naționale ale țărilor din proiect. Totodată, am putut remarca o creștere a interesului elevilor români pentru a căuta basme inedite din literatura noastră, pe care să le traducă în limba engleză cu scopul de a discuta despre temă, personaje, acțiune cu elevii din proiect. Activitățile din proiect pun în lumină creativitatea elevilor. Aceștia au ocazia de a reinterpreta basmele, de a le actualiza. Se pot observa teme comune, personaje similare tuturor literaturilor, iar, pe de altă parte, elevii au ocazia să identifice personaje noi. Copiii au citit în limba engleză, au lucrat pe marginea textelor, au făcut scenarii și au interpretat personaje din basme. De asemenea, abilitățile digitale le-au fost solicitate în a produce filme și animații corespunzătoare temelor abordate.
Școala din Slovacia este situată într-o zonă cu un deosebit potențial turistic. Ceea ce a impresionat a fost simțul civic caracteristic poporului slovac. Localitățile din Slovacia sunt atent gospodărite, cetățenii au grijă să păstreze o curățenie impecabilă, să fie receptivi la aspectele ecologice.
În ceea ce privește sistemul educațional, elevii au remarcat spațiile școlare generoase, echipate astfel încât elevii să poată studia, să poată face sport. În Slovacia se pune mare accent pe dezvoltarea deprinderilor practice ale elevilor: cusut, croșetat, împletit, construcții, reparații. Elevii sunt învățați de la vârste fragede să fie responsabili, să se respecte, să se ajute. Valorile europene unesc și dau forță noii generații de elevi.

prof. Alina PETRI, responsabil cu diseminarea mobilității
Școala Gimnazială Nr. 1 Bistrița

Școala Gimnazială Nr. 1 Bistrița promovează literatura populară românească

La întâlnirea transnațională de la Școala Stefana Smalika, Tvrdosin Slovacia, din cadrul proiectului We Are Better Friends with Our Stories, elevii de la Școala Gimnazială Nr. 1 Bistrița au prezentat basme românești. De asemenea, au realizat ilustrații sugestive pentru culegerea de legende europene. Activitățile au avut ca scop și încurajarea lecturii. Celelalte țări au prezentat legende specifice istoriei, credințelor din țările respective. Fiecare partener a pregătit momente inedite: muzică, dans, dramatizare.
Elevii s-au transpus apoi în personajele din legendele altor popoare și au interpretat în mod sugestiv legendele populare turcești, poloneze, slovace, portugheze și românești.
Partenerii din Polonia au asigurat un program divers elevilor din mobilitate. Astfel, s-a realizat o cunoaștere a școlii, a sistemului de învățământ polonez. Fiind o școală cu profil sportiv, elevii se pregătesc la o piscină adaptată tuturor categoriilor de vârstă, au o sală de sport, pistă pentru alergare, terenuri sintetice, sală pentru tir cu arcul. În cadrul manifestărilor din proiect, elevii au participat la ateliere internaționale și au interpretat semnificația legendelor, au rescris finalul acestora și au pus în scenă creațiile literare. Activitățile din proiect au încurajat gândirea critică, abilitățile de comunicare în limba engleză, au promovat toleranța și respectul pentru valorile europene, pentru diversitate și pentru multiculturalitate.
Acțiunile culturale au continuat cu vizitarea Varșoviei, un oraș greu încercat de al doilea Război Mondial. Acesta a fost distrus în proporție de 85% în bombardamente și a fost reconstruit, cu măiestrie, la forma actuală. S-au vizitat muzee, biserici, instituții pentru ca elevii să își facă o părere cât mai complexă. Produsul final al acestei mobilități a fost o hartă a legendelor europene care se vor regăsi într-un e-book. De asemenea, toate produsele vor fi diseminate pe platforma proiectului, pe pagina de e-Twinning a proiectului. Acest proiect dă șansa legendelor populare să prindă viață prin folosirea noilor tehnologii, a noilor demersuri didactice, ceea ce demonstrează necesitatea de a prezenta literatura într-o manieră adecvată, atractivă pentru generațiile actuale.

prof. Cristina HĂDĂRĂU, responsabil proiect
Școala Gimnazială Nr. 1 Bistrița

Construiți cu ochii deschiși palatul copiilor din vis! – anchetă creativă

...folosind și o cărămidă din: eșarfă, curcubeu, pitic, zglobiu sau fantezie!







prof. Ionela-Silvia NUȘFELEAN
Palatul Copiilor Bistrița

Activitate DIGITALIADA la Școala Gimnazială din Petriș

Joi 14 noiembrie 2019 Școala Gimnazială din Petriș a fost gazda mesei rotunde cu tema: „DIGITALIADA – beneficiile utilizării în lecțiile de matematică, informatică și TIC”. Organizată de Casa Corpului Didactic a Județului Bistrița Năsăud, având ca responsabili de activitate pe doamna profesor Stela Pop, inspector școlar pentru matematică-ISJ BN, domnul profesor Vasile Șteopoaie, inspector școlar pentru informatică și TIC–ISJ BN și prof. metodist Bogdan Doina-Marilena-CCD BN activitatea a adunat profesori de la cele patru școli din județ membre ale Proiectului „Digitaliada”, profesori de matematică și TIC de la școli din județ.
După cuvintele de bun venit, adresate de doamna profesor Mihaela Moldovan, directorul Școlii Gimnaziale Petriș, programul activității a fost expus de profesorul metodist CCD BN, participaților fiindu-le distribuite pliante sugestive.
Activitatea a continuat cu exemple din activitățile realizate cu ajutorul echipamentelor și aplicațiilor electronice pentru matematică și TIC, expuse de profesorii din școlile „Digitaliada”.
Astfel, doamna profesor Floare Moldovan de la Școala Profesională „Tiberiu Morariu” din Salva a prezentat aplicația Pythagorea care a făcut geometria mai ușor de înțeles.
În continuare doamna profesor Felicia Lupșor a descris un opțional pentru clasa a V-a în care utilizează aplicațiile pentru matematică.
Domunl profesor Ivan Marcel a prezentat aplicațiile Kahoot, Quizz și Socrative cu ajutorul cărora se realizează teste. Profesorul Ivan a scos în evidență asemănările și deosebirile, modul de realizare și eficiența utilizării aplicațiilor.
Profesorul Sorin Budișan, de la Școala Gimnazială din Uriu, a prezentat rezolvarea unei probleme de determinare a unui loc geometric utilizând aplicația Geogebra. Profesorul de TIC Balazs-Gal Hunor a prezentat aplicații pentru TIC (Tynker, Cody Free, ScratchJr) insistând pe utilitatea folosirii acestora în fiecare oră de TIC.
Proaspăt intrată în familia Digitaliada, din 2019, Școala Gimnazială din Șieu a fost reprezentată de profesoarele Cătinean Andreea și Sălăgean Diana.
Diana Sălăgean a prezentat o aplicație nouă, „Toontastic”, cu ajutorul căreia se realizează filme animate, aplicație extrem de îndrăgită de către elevi.
La activitate a fost prezentă și doamna Adina Roșca, expert educațional Digitaliada. Lansarea noii platforme educaționale de învățare și testare online de pe www.digitaliada.ro a reprezentat momentul perfect pentru întâlnirea dintre profesorii și elevii de la Școala Gimnazială Petriș și cadrele didactice Digitaliada din județul Bistrița-Năsăud.
Activitatea s-a încheiat cu un chestionar pentru feed-back realizat de responsabilul CCD BN și transpus în aplicația Socrative de domnul profesor Ivan Marcel. Participanții au răspuns la întrebări folosind tabletele cu care a fost dotată Școala Gimnazială din Petriș, în proiectul „Digitaliada”.
Pe tot parcursul activității s-au folosit echipamentele și aplicațiile puse la dispoziție de Fundația Orange, prin programul național de susținere a educației digitale la clasele gimnaziale Digitaliada.
Prezentarea metodelor interactive de predare și evaluare pentru matematică și TIC a suscitat interes din partea profesorilor participanți și s-a concluzionat a fi fost o activitate benefică pentru demersul didactic și totodată un îndemn pentru alte școli din mediul rural de a se înscrie în acest proiect.

Prof. Marcel IVAN,
Școala Gimnazială Petriș

Învățământul în continuă perfecționare. Proiectul CRED împlinește doi ani în 15 noiembrie 2019

Nu constituie o noutate faptul că această societate bazată pe cunoaștere se perfecționează într-un ritm amețitor, realizând o dezvoltare a mediului de viață de neimaginat acum câteva zeci de ani.
Ritmul de achiziții a cunoștințelor, dobândirea abilităților necesare realizării aspirațiilor umane privind viața zilnică – cunoaște dimensiuni noi, aproape de domeniului fantasticului, impunând în activitatea didactică o continuă reformă. Acest efort de reformă se reflectă în ultimii 10 ani prin elaborarea unei noi legislații și reorganizarea sistemului de învățământ și a curriculumului național. În finanțarea acestor schimbări o sursă foarte importantă o constituie proiectele europene cofinanțate din Fondul Operațional European. Astfel, prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020, un grup entuziast a conceput un proiect la nivel național, care să continue inovațiile implementate în perioada 2012-2017 prin proiectul ICOS – proiectul implementării clasei pregătitoare. Proiectul se intitulează „Curriculum relevant, educație deschisă pentru toți” – care s-a popularizat prin prescurtarea CRED.
Proiectul a fost lansat în 15 noiembrie 2017. Beneficiarul proiectului este Ministerul Educației și Cercetării. Parteneri în cadrul proiectului: Institutul de Științe ale Educației, opt case ale corpului didactic, două inspectorate școlare județene și Inspectoratul Școlar al Municipiului București. Valoarea totală a contractului: 196.586.777,36 lei (din care 165.988.711,25 lei finanțare nerambursabilă, adică 84,435% din valoarea totală eligibilă).
De ce din nou și la ciclul primar? De ce trebuie din nou dezbătut planul cadru și fiecare programă școlară pe discipline? Tocmai în acest fapt constă valoarea inovativă a proiectului.
Iată competențele urmărite de curs:
- Identificarea principalelor caracteristici ale modelului de proiectare curriculară centrat pe competențe și a efectelor acestuia asupra curriculumului scris și predat;
- Aplicarea sistematică și personalizată a programelor școlare, promovând activități de învățare adaptate la nevoile specifice ale elevilor, cu accent pe cei aflați în risc de excluziune;
- Integrarea în practica didactică a unor strategii inovative, centrate pe utilizarea noilor tehnologii cu rol de facilitare a învățării și pe un management de curriculum eficient la nivelul școlii și al clasei
Cele trei mari schimbări ale reformei bazată pe o reală formare a elevului pe bază de competențe propune nu numai o activitate didactică inovativă, dar și realizarea unui demers didactic complex, care dincolo de pragmatismul obiectivelor, va trebui să contribuie la eliminarea excluziunii și a părăsirea timpurie a școlii.
În județul Bistrița-Năsăud proiectul se implementează începând cu data 2 septembrie 2019, programele de formare desfășurându-se în patru locații acreditate de Ministerul Educației și Cercetării, și anume: Bistrița două săli, Beclean și Năsăud câte o sală. Perioada de formare constă în 120 de ore, din care față-n față 60 de ore și 60 de ore online, pe platforma specifică a proiectului. Activitățile se desfășoară după un calendar bine organizat și durează 2-3 luni.
După finalizarea cu succes a primei serii de formare la ciclul primar (perioada 2 septembrie – 25 octombrie), putem trage câteva concluzii importante despre efectele cursului.
Cadrele didactice participante sunt motivate de obținerea a 30 credite profesionale transferabile și printr-o bursă de 600 lei. Și totuși după desfășurarea activităților de formare cu prima grupă, constatăm, că participanții au fost mult mai interesați de noutățile teoretice și practice oferită de curs. Informațiile și activitățile practice privind cele opt competențe cheie care constituie miezul activităților de proiectare a documentelor privind învățământul din România deschid o perspectivă nouă asupra procesului instructiv-educativ în ansamblul său. Principiile de concepere a planurilor cadru, ierarhizare valorilor prin ariile curriculare și organizarea activității școlare constituie un cadru larg pentru colegi, în care pot regăsi și implementa propriile idei, proiecte din munca de zi de zi.
Cursul oferă o nouă viziune asupra programelor școlare, prin structurarea și integrarea conținuturilor, a competențelor specifice și a activităților de învățare. Suporturile de curs și temele de reflecție propun multe exemple practice, aplicabile la clasele primare. Punctul forte al activităților de formare constituie munca în echipă a cursanților și realizarea temelor de pe platforma e-learning. Membrii grupului pot citi temele colegilor pe platformă, pot comenta, pot face observații și chiar se pot inspira din ideile colegilor. Astfel, platforma constituie un adevărat „depozit” de materiale didactice pentru proiectarea activităților semestriale și zilnice pentru profesorii din ciclul primar.
O altă noutate al cursului o constituie „webinarul”. Webinarul este o activitate online care seamănă cu videoconferința. Membrii grupului, prin aplicația Google Meet oferită prin domeniul (de tip GSuite) educred.ro, participă la o dezbatere audio-video pe marginea temelor studiate la curs. Aplicația oferă posibilitatea de a prezenta grupului materiale publicate, ppt-uri, documente, imagini foto, clipuri video etc. Timp de două ore, participanții exersează o dezbatere profesională, civilizată, despre cele mai interesante teme pedagogice.
Experiența ne arată o mare disponibilitate a cadrelor didactice față de acest mod de dezbatere.
În final, putem constata că acest curs este bine primit de cadrele didactice din învățământul primar din județul Bistrița-Năsăud. Constatăm cu bucurie interesul ridicat față de participare la formare și, în speranța obținerii de noi locuri pentru cei care încă nu au fost incluși în grupele programate pentru formare, dorim mult succes CRED!

prof. metodist Laszlo Karoly BORSOS,
Casa Corpului Didactic a Județului Bistrița-Năsăud

Importanța educației fizice școlare

Educația fizică este „singura disciplină din programa școlară care urmărește pregătirea copiilor pentru un stil de viață sănătos și care transmite valori sociale importante ca autodisciplina, solidaritatea, spiritul de echipă, toleranța și sportivitatea”. Este citat din raportul d-nei Frederique Ries (Belgia – 01.02 2007) privind prevenirea excesului de greutate și combaterea obezității, raport adoptat de Parlamentul European în anul 2007.
Este cunoscută importanța exercițiului fizic asupra dezvoltării tinerilor, asupra potențialului biologic sau a influenței efortului fizic și a jocurilor în dezvoltarea psihomotrică și biologică normală. Toate aceste aspecte legate de latura motricității, trebuie să ne preocupe pentru a dezvolta elevilor gândirea, simțul practic, responsabilitatea, sociabilitatea, comunicarea, calitățile de voință, curajul și perseverența, corectitudinea și respectul, estetica corporală, calități necesare viitorului adult european, integrat și adaptat cerințelor educației moderne conform Uniunii Europeane.
Educația fizică urmărește și formarea omului modern prin dezvoltarea sa multilaterală din punct de vedere fizic, intelectual, etic, estetic, în raport cu exigențele societății contemporane și viitoare. Pe acest fond, se conturează coordonatele personalității umane care, cu privire la aspectele referitoare la mișcare în general, vizează 5 aspecte: sanogeneza, motricitatea, fondul de calități motrice, calități psihice și atitudinale, cunoștințe de specialitate.
Școala, prin lecțiile de educație fizică, reprezintă mediul propice dezvoltării calităților motrice de bază și combinate, într-un cadru corect și organizat. Se formează astfel deprinderi și priceperi motrice care, transformate în achiziții personale, vor devenii competențe pe tot parcursul vieții. Educația fizică realizează sarcini privind instruirea și educarea tinerei generații. Astfel, prin funcțiile specifice legate de perfecționarea dezvoltării fizice și capacității motrice, educația fizică creează suportul biologic necesar unei activități cotidiene, productive sau recreative, raționale și eficiente, iar prin funcțiile asociate (igienică, educativă, recreativă – de emulație) asigură o dezvoltare multilaterală care să-i permită tânărului o integrare socială rapidă, un regim de viață sănătos și să-i creeze premisele unei educații permanente și autoinstruirea.
Legislația educației fizice și sportului, prevede faptul că, educația fizică și sportul sunt domenii de interes național, care contribuie la formarea, educarea si dezvoltarea multilaterală a tinerei generații. Disciplina educație fizică contribuie la realizarea obiectivelor educației moderne, valabile pentru noile realități social-economice, așa cum reies din „Manifestul mondial al educației fizice”, document elaborat de Federația Internațională de Educație fizică – FIEP, în anul 2000. Lucrarea prezintă 23 de capitole și 26 de articole care analizează și dezbat direcțiile de orientare a activității sportive școlare astfel încât să se atingă obiectivele generale ale disciplinei educație fizică:
- dezvoltare fizică armonioasă
- învățarea, consolidarea și perfecționarea deprinderilor și priceperilor motrice de bază și utilitar aplicative
- dezvoltarea calităților motrice
- prevenirea și corectarea deficiențelor posturale și fizice
- combaterea excesului ponderal și al obezității
- favorizarea proceselor de creștere armonioasă și de dezvoltare fizică
- formarea obișnuinței de a practica exerciții fizice în mod independent
- favorizarea integrării sociale
Efectele benefice ale practicării diferitelor forme de mișcare în cadrul lecțiilor de educație fizică, sunt atât efecte imediate cât și tardive, răspunzând nevoilor societății pentru care este pregătită tânăra generație.

prof. Adriana TODERIC,
Liceul cu Program Sportiv Bistrița

Niciun comentariu: