luni, 21 noiembrie 2022

 

Experiențe ERASMUS+ în Polonia

 

În perioada 9-13 octombrie 2022 a avut loc cea de-a doua mobilitate organizată în cadrul proiectului „Building Bridges through Arts” finanțat prin programul ERASMUS+. Proiectul reprezintă un parteneriat la scară mică între Liceul de Arte „Corneliu Baba” Bistrița în calitate de coordonator, Liceul de Arte „Constantin Brâncuși” din Szczecin, Polonia și Liceul de Arte din Manisa, Turcia, în calitate de parteneri.

Scopul acestei activități de învățare a fost de a familiariza elevii și profesorii participanți cu tehnici de lucru specifice artelor, după metode moderne utilizate de gazdele noaste, Liceul de Arte „Constantin Brâncuși” din Szczecin, Polonia. În acest sens, au fost organizate ateliere de ceramică, pictură sumi-e – tehnica japoneză și grafică utilizând materiale prietenoase cu mediul sau folosind elemente din natură. Participanții au avut oportunitatea de a experimenta aceste tehnici lucrând în echipe mixte de elevi și profesori români, polonezi și turci, dezvoltând astfel  abilitatea de muncă în echipă și competențe de comunicare în limba engleză.

Așa cum este specific programului ERASMUS+, activitățile au vizat și dimensiunea culturală fiind organizate vizite de studiu în orașul Szczecin la principalele atractții turistice care au fost descoperite de elevi printr-un joc de treasure hunt, parcul național Wolin, Marea Baltică și lacul Turkusowe. Mai mult decât atât, am avut plăcerea de a participa la o seară tradițională organizată de elevii și profesorii liceului gazdă unde am degustat faimoasele pirogi – găluște umplute dar și plăcinte cu brânză, cu mere sau prăjituri delicioase. Seara s-a încheiat cu muzică, dans și voie bună.

Finalul celei de-a doua mobilități a fost marcat de o expoziție organizată în școala gazdă cu toate lucrările elevilor și profesorilor realizate la cele trei ateliere. Au fost momente emoționate când participanții noștri și-au văzut lucrările expuse pe holul școlii unde vor putea fi admirate de profesori, elevi și părinți. Tot atunci s-au înmânat certificatele de participare de către profesorii coordonatori din fiecare liceu.

În această mobilitate, Liceul de Arte „Corneliu Baba” Bistrița a fost reprezentat de elevii: Kovacs Cătălin, Moldovan Adriana, Moldovan Ancuța, Patca Bogdan, Tudor Șerban, Sofia Perseca, Urdă Ionică și Guther-Vlad Theodora, profesori coordonatori fiind: Chiș Loredana, Dumitrache Delia și Hangea Cristina.

Ca feedback la final de activitate, menționăm că a fost o experiență de învățare, de descoperire culturală și dezvoltare personală unică, atât pentru elevi cât și pentru profesori, am adus cu noi un bagaj de cunoștințe și metode pe care le vom împărtăși cu ceilalți profesori și elevi și nu în ultimul rând am legat prietenii pe viață.

 

Prof. Hangea Cristina-Maria

Prof. Chiș Loredana

Prof. Delia Dumitrache




Niciun comentariu: