„Şcoala este o adevărată instituţie pentru cultivarea omului.” (John Amos Comenius)
Educația ecologică – perspective de abordare interdisciplinară
Ne întrebăm adeseori care sunt
cauzele dezastrelor naturale manifestate în ultimul timp în toată lumea: cutremure,
alunecări de teren, tornade, inundații, valuri uriașe. Din explicațiile
specialiștilor, am înțeles că poluarea a determinat schimbări climatice, că a
generat fenomene extreme, că a bulversat ordinea firească a manifestărilor
naturii.
Căutând răspunsuri în alte
domenii, mai aproape de suflet, am înțeles că natura se revoltă, că nu mai
suportă atâta violență, că strigă disperată după ajutor, astfel încât să ne
atragă atenția, iar noi să acționăm urgent pentru a rezolva aceste probleme.
Meseria de dascăl este un aliat
în realizarea dorinței de a face ceva pentru darul acesta neprețuit, natura.
Sădirea în inimile copiilor a sentimentului responsabilității față de mediul
înconjurător este un pas înainte. Trebuie să-i învățăm pe elevi să înțeleagă
natura, să îi aprecieze frumusețile, să-i descopere componentele și
particularitățile și să se apropie de ea pentru a o proteja. Dorința copiilor
de a rezolva problemele societății legate de distrugerea mediului, credința lor
sinceră că pot schimba lumea, voluntariatul în slujba binelui, nu fac decât să
transforme reguli simple în comportamente sănătoase și eficiente de protejare a
naturii.
Educația ecologică nu are nevoie
de o disciplină specială, deoarece ea se regăsește în toate disciplinele din
cadrul ariilor curriculare prin diferite tipuri de activități.
Limba română este disciplina care
oferă o atmosferă potrivită trăirilor afective ale elevilor. Studiind unele
texte literare despre natură, creațiile proprii ale elevilor în versuri sau în
proză care să ilustreze frumusețile naturii, animalele, plantele, legătura
stabilită între ele și om, elaborarea unor mesaje sau afișe pe teme ecologice,
nu fac decât să mobilizeze elevii atât în plan afectiv cât și intelectual.
Matematica oferă și ea modalități
eficiente de realizare a educației ecologice. Capitolul „Elemente de geometrie”
oferă posibilitatea recuperării și refolosirii hârtiei prin decuparea unor
figuri geometrice desenate pe resturi de hârtie, Prin rezolvarea și compunerea
unor probleme de matematică, elevii sunt puși în situația de a evalua exact
acțiunile necontrolate ale omului asupra naturii. (Aflați aria unui teren
defrișat abuziv, știind că au fost doborâți 1500 de arbori pe lungimea
terenului dreptunghiular și 300 pe lățime, iar distanța dintre arbori era de 1
metru.)
Științele naturii este disciplina
prin studiul căreia copilul dobândește în mod organizat cunoștințe referitoare
la mediul înconjurător, la componentele acestuia, la poluare și la consecințele
pe termen scurt și lung, la modalitățile de prevenire a degradărilor și la
acțiunile de ecologizare. Valențele educative ale unor teme precum „Ce este
solul?”, „Ce este apa?”, „Viețuitoarele pe cale de dispariție”, „Adaptarea
plantelor și animalelor la mediu”, pot fi puse în valoare prin acțiuni diverse:
Plantarea și îngrijirea plantelor din clasă sau din curtea școlii, activități
de observare în grădini și livezi, observarea pădurii în diferite perioade ale
anului, participarea la acțiuni de ecologizare, completarea portofoliilor cu
informații prezentând cazuri grave de poluare, de salvare a unor viețuitoare în
împrejurări critice.
Educația civică are un rol aparte
datorită contribuției la dezvoltarea conștiinței legate de protecția mediului.
Elaborarea și discutarea unor studii de caz care să ilustreze relațiile dintre
om și plante sau om și animale, realizarea unor scurte povestiri pornind de la
o situație dată, de la un comportament potrivit sau nepotrivit față de mediu,
discutarea încălcării dreptului la sănătate atunci când copiii trăiesc în medii
poluate, discutarea unor cazuri reale sau imaginate care solicită exprimarea
părerilor personale sau modalități de exprimare în spirit ecologic.
Și disciplina Istorie contribuie
la educația ecologică a elevilor. Evidențierea rolului pădurilor și apelor, a
întregii naturi în luptele duse de români împotriva cotropitorilor, dau
posibilitatea abordării mediului ca factor determinant al vieții oamenilor care
au trăit în diferite perioade istorice.
Geografia este disciplina care
pune elevii în situația de a observa marea complexitate a fenomenelor naturale,
legătura și interdependența dintre acestea. Studierea unor aspecte referitoare
la poluarea mediului, aplicarea unor modalități de prevenire a degradărilor,
întreținerea zonelor unde se află școala prin îngrijirea spațiilor verzi, a
copacilor, excursiile, drumețiile, reprezintă modalități de cunoaștere și
protejare a mediului înconjurător.
Disciplinele Educație muzicală,
Abilități practice și Educație plastică contribuie și ele la educația ecologică
a elevilor din ciclul primar, făcând apel la gustul și simțul estetic al
acestora. Teme precum: „Pădurea nebună”, „Parcul meu”, „Livada bunicilor”,
„Grădina de legume”, „Copăcelul” îi sensibilizează pe copii, îi face să fie mai
atenți cu mediul ce îi înconjoară, să participe activ la acțiunile de menținere
a sănătății mediului.
Pornind de la ideea abordării
interdisciplinare a problemelor legate de mediu, se pot realiza proiecte
tematice cu problematică ecologică. „Creați un mediu sănătos”, „Omul, prieten
și dușman al naturii”, „Pământul este casa noastră” Elaborând minuțios
planurile, tematica, alegând bine metodele și mijloacele, adaptând subiectele
supuse atenției caracteristicilor disciplinelor didactice, vom putea dedica
mediului atenția cuvenită și vom stimula atitudinea responsabilă a copiilor
față de tot ceea ce îi înconjoară.
Abordarea aceluiași subiect în
cadrul diferitelor discipline, din altă perspectivă, cu alte metode și
mijloace, sintetizarea finală a ideilor desprinse și găsirea soluțiilor, vor
face ca latura formativă și latura informativă a activităților să se
armonizeze, iar finalitatea să fie cea așteptată.
Bibliografie
Cerghit Ioan, Metode de
învățământ, E:D:P: București, 1980
Ciolan Petre, Valoarea formativă
a lecțiilor de cunoașterea mediului înconjurător, Revista de pedagogie, 1989
Virginia Todor, Reasilvia Bărbuleanu, Metodica predării cunoștințelor despre natură la clasele I – IV, E:D:P: București, 1992
prof. înv. primar Margareta
Adela LAZĂR,
prof. înv. primar Diana
SARCA-GRIGA,
prof. înv. primar Laura Maria
NECHITI,
Școala Gimnazială „Avram Iancu” Bistrița
Sistemul acvaponic de la Liceul Silvic „Transilvania” Năsăud
În curtea Liceului Silvic
„Transilvania” Năsăud a fost construit un sistem acvaponic format din: seră,
bazine pentru pești, pompe, biofiltre.
Sera a fost construită având ca idee de bază reducerea costurilor. A fost amplasată lângă peretele clădirii atelierelor, care a constituit suportul acesteia. Scheletul a fost realizat din șipci din lemn, de dimensiuni relativ mici, îmbinate, material eco, recuperat de la prelucrarea unor produse lemnoase de bună calitate, acoperită cu folie.
Construcția a fost realizată cu ajutorul elevilor.
Casetele pentru cultivarea
plantelor au fost realizate din plăci de OSB, obținute prin reciclarea
resturilor de lemn, asamblate în atelierul școlii.
Plantele au fost fixate fie în
substrat granular, fie în substrat decupat.
Bazinele pentru pești au fost amenajate în vase din material plastic – ieftine, achiziționate de la o minifabrică din orașul nostru – încurajăm economia locală, care au fost amplasate într-o încăpere ce putea fi încălzită.
Biofiltrele și pompele au fost
amplasate în vecinătatea bazinelor. Vara le-am umbrit ca să nu se dezvolte
alge.
Am analizat condițiile sistemului nostru acvaponic și am decis să achiziționăm și să îngrijim pești din genul Tilapia.
Față de alți pești, este mai
sigur la consum deoarece fiind foarte rezistent la boli nu se folosesc
antibiotice în ciclul lor de creștere și, datorită diverselor metode ieftine de
obținere a masculilor, nu se folosesc nici hormoni.
Tilapia este vedeta sistemului nostru acvaponic, elevi de la alte școli fiind foarte curioși să vadă un pește exotic, pentru zona noastră.
Plantele cultivate au fost
diverse: legume și multe plante aromatice. Alte plante: salată, spanac,
busuioc, ardei, vinete, tomate.
Vedeta vegetală a fost Lophantus
Anisatus, plantă meliferă care rămâne înflorită 6 luni.
Soi condimentar cu o aromă specifică, tufă puternic ramificată, lăstari cu flori albe și colorit caracteristic al frunzelor, verde deschis. Pe lângă caracteristicile melifere, Lophantus Anisatus este si o planta medicinală, având în vedere proprietățile terapeutice și calmante ale acesteia. Aroma plantei este una împletită, între anason și fenicul, o aromă care îi dă unicitate și distincție.
Activități realizate în sistemul acvaponic:
Referitor la pești:
Verificarea stării de sănătate:
- Zilnic;
- Comportamentul;
- Apetitul;
- Semne pe corp, ochii clari;
- Respirația normală.
Hrănirea peștilor:
- Zilnic, conform protocolului
stabilit;
- Îndepărtați mâncarea
neconsumată după 30 min;
- Reglați cantitatea de hrană în
funcție de temperatura apei.
Menținerea calității apei:
- Curățarea depunerilor de pe
fundul bazinului, lunar;
- Verificați pH-ul, concentrația
de amoniac, nitriți, nitrați săptămânal;
- Îndepărtați peștii morți,
zilnic.
Verificarea parametrilor s-a
realizat cu ajutorul unor kituri speciale. Prin compararea probelor prelevate
zilnic cu cele martor s-a observat și analizat în permanență starea sistemului
nostru. În funcție de rezultate, s-a intervenit imediat.
Sursa de apă nu trebuie să fie poluată cu substanțe organice, compuși pe bază de azot, metale grele și mai ales cu bacterii patogene. În general, puțurile și izvoarele sunt considerate cele mai bune surse de apă pentru sistemele acvaponice
Interpretarea rezultatelor:
Măsurarea parametrilor din apa
bazinelor cu pești în luna august a demonstrat următoarele:
1. pH-ul, valorile între 6,1 și
7,7 indică o stare de siguranță a sistemului. Aceasta nu induce o stare de
stres peștilor.
2. Temperatura, fiind o lună de
vară, valorile s-au plasat între limitele de siguranță pentru genul Tilapia,
aceștia fiind pești de apă caldă care se simt foarte bine la temperaturi ridicate.
3. Cantitatea de amoniac a depins
de cantitatea de hrană administrată și de intensitatea metabolismului peștilor,
favorizată de temperatura relativ ridicată. Valoarea se situează în limita de
siguranță.
4. Cantitatea de oxigen cu valori
cuprinse între 5,9⁰C și 6,4⁰C demonstrează că sistemul este într-o zonă de
siguranță.
Concluzii:
Valorile înregistrate zilnic
demonstrează că sistemul nostru acvaponic a funcționat în condiții optime, s-au
stabilizat relațiile dintre pești, bacterii și plante și elevii au învățat cum
să intervină pentru a corecta eventualele disfuncții.
Starea de sănătate a peștilor a
fost foarte bună, au mâncat tot ce li se administrează, sunt activi, nu
prezintă semne de boală sau de atac de dăunători. Măsurătorile de greutate au
dovedit că au crescut.
Plantele se dezvoltă foarte bine,
sunt verzi, unele deja au fructificat – ardeii iuți, ardeii grași, tomatele,
vinetele, altele sunt înflorite – busuiocul, Lophanus, cimbrul. Nu sunt plante
uscate sau ofilite, nu sunt semne de boli sau dăunători.
A fost foarte bine că am ecranat
biofiltrul, ca să nu se dezvolte alge și de asemenea e bine că am umbrit
parțial sera.
Gazele dizolvate în aceste ape
sunt în general dioxidul de carbon și azotul, care pot fi eliminate mecanic
prin barbotare puternică.
Clorul și compușii săi folosiți
pentru dezinfectarea apei din rețeaua publică sunt extrem de toxici pentru
pești. Aceste substanțe pot fi eliminate prin adăugarea tiosulfatului de sodiu
și filtrare biologică. Dacă sursa conține metale grele, în special mercur și
plumb, sau pesticide, nu va fi utilizată.
Analiza parametrilor apei se face
cu ajutorul unui kit, ușor de utilizat și foarte riguroase în măsurători.
Oxigenul dizolvat, dioxidul de
carbon, pH-ul, alcalinitatea, duritatea și temperatura apei se află într-o
relație de interdependență și produc efecte puternice asupra nivelului de stres
și sănătății peștilor, creșterii plantelor și asupra productivității
sistemului.
Cantitatea de oxigen dizolvat în
apă este cel mai important factor de influență a sistemului.
Influența concentrației
oxigenului dizolvat asupra peștilor:
Zona de pericol: Mai mic de 3 mg
/ l
Zona de atenționare: 3- 6 mg / l
Zona de siguranță: Mai mare de 6
mg / l
Oxigenul este consumat în sistem
de pești, în procesul de respirație, de bacteriile nitrozoare, în procesul
transformării amoniului în nitriți și apoi în nitrați, la oxidarea amoniacului
și a compușilor organici proveniți din dejecțiile peștilor și mâncarea
neconsumată.
Dioxidul de carbon este
rezultatul respirației și reacționează cu apa producând acidul carbonic care
micșorează pH-ul apei, limitând astfel capacitatea sângelui peștilor de a
transporta oxigen. Sângele peștilor are, în medie, un peste pH de 7,4, fapt ce
impune ca și pH-ul apei să aibă valori apropiate pentru a nu produce stări de
stres peștilor. Dacă pH-ul apei scade sub 5 sau peste 10, starea de stres a
peștilor crește poate duce moartea acestora.
Alcalinitatea apei contribuie la
reglarea pH-ului. În ape cu alcalinitate scăzută, amplitudinea variației
valorilor de pH este mare, aceasta putând atinge valori periculoase pentru
supraviețuirea peștilor, spre deosebire de apele cu alcalinitate ridicată în
care fluctuațiile de pH sunt mici.
Duritatea apei reflectă prezența
sărurilor de calciu și magneziu în apă. Calciul și magneziul sunt esențiale în
procesele de formare a scheletului și a solzilor, coagularea sângelui și alte
reacții metabolice. Prezența calciului ionic în apă reduce pierderile altor
săruri din corpul peștilor. Concentrații ridicate de calciu și magneziu în apă
blochează efectele toxice ale cuprului și zincului, dacă acestea sunt conținute
în apă.
Temperatura apei influențează
metabolismul peștilor și din acest motiv trebuie să fie adaptată speciei pe
care o creștem în sistem. Spre exemplu, Tilapia se dezvoltă optim la
temperaturi între 24 și 28⁰C. iar păstrăvul în intervalul 15-18⁰C. Dacă apa
este prea caldă sau prea rece, peștii intră în stare de stres, care reduce
ritmul de creștere.
Procesul de nitrificare este
influențat de temperatura apei, fiind dependent de temperaturile tolerate de
speciile de populații de bacterii nitrozoare.
Odată cu creșterea temperaturii
crește metabolismul peștilor și bacteriilor dar și consumul de hrană și de
oxigen, astfel că trebuie mărit aportul de oxigen în sistem.
Monitorizarea sistemului
acvaponic.
1. Monitorizarea biofiltrului:
Zilnic se verifică sistemul de
aerisire – trebuie să se vadă bule de aer.
Săptămânal se verifică cantitatea
de depuneri de pe biofiltru.
2. Monitorizarea calității apei:
Zilnic se verifică culoarea apei
și cantitatea de depuneri din bazin; se verifică dacă apa nu are miros.
Săptămânal se scutură țeava
colectoare pentru a îndepărta depunerile în exces. Dacă valorile țintă sunt
depășite se iau măsuri: se reduce cantitatea de hrană, se adaugă apă curată, se
mărește nivelul de aerare.
3. Monitorizarea peștilor:
Zilnic se hrănesc peștii de cel
puțin două ori. Se verifică dacă toți peștii trăiesc și sunt activi. După
hrănire se verifică cât au mâncat. Dacă rămâne hrană neconsumată, reducem
cantitatea administrată la următoarea hrănire.
Lunar se cântăresc peștii și se
ajustează cantitatea de hrană conform rației alimentare: 0,5-3% din greutatea
corporală.
Cantitatea de hrană consumată
depinde de mărimea peștilor: cei mici consumă mai mult, deoarece digeră mai
rapid decât peștii de dimensiuni mai mari.
Cantitatea de hrană consumată
depinde și de temperatura apei. Dacă apa este caldă, digestia este mai rapidă
iar peștii sunt mai activi, deci au un apetit mai mare.
4. Monitorizarea plantelor:
Săptămânal se observă dacă
plantele dau semne de deficit nutrițional dau dăunători. Se îndepărtează
frunzele uscate și frunzele cu semne de boală. Se verifică nivelul apei în
sistemul acvaponic.
Dacă se înregistrează modificări
de pH se adaugă hidroxid de calciu în doze mici în biofiltru, pentru a mări
pH-ul. Valoarea pH-ului nu trebuie să depășească 8 și este bine să fie menținut
sub 7.
Protocol de monitorizare a
sistemului acvaponic:
Săptămâna: ***
Sistemul: Sistem acvaponic –
Liceul Silvic „Transilvania” Năsăud
Descrierea sistemului:
1. Hrănirea: peștii sunt hrăniți
cu ajutorul dispozitivului automat de patru ori pe zi, la orele: 08:00, 11:00,
14:00 și 17:00.
2. Temperatura apei: 27⁰C,
3. Conținutul de oxigen: 7 mg/l,
4. pH-ul: 6,5
Operațiuni zilnice de control:
1. Peștii arată și mănâncă bine.
2. Există flux de aer în
biofiltre și în acvarii.
3. Podeaua este uscată și curată.
4. Nivelul apei în bazin este
normal, conform marcajului.
5. Există flux de apă în toate
unitățile de creștere a plantelor.
6. Nu sunt frunze cu semne de
boală.
Deficitul sau excesul de
nutrienți se manifestă prin decolorări sau deformări anormale ale frunzelor și
o dezvoltare lentă a plantei. Asimilarea nutrienților este influențată și de
valorile de pH. Valorile optime sunt între 6,5 și 7.
Deficitul de azot:
- Planta este verde deschis,
frunzele din partea de jos sunt galbene.
- Tulpinile sunt prea subțiri.
- Florile cad înainte de a se
maturiza.
Deficitul de fosfor:
- Planta este verde închis.
- Frunzele au pete de culoare
roșie sau violacee.
- Dezvoltarea e redusă.
Deficitul de magneziu:
- Frunzele din partea de jos sunt
clorotice (decolorate).
- Nervurile frunzelor rămân verde
închis.
- Pete galbene pe frunze care ulterior
se necrozează.
Potasiu:
- Frunze clorotice.
- Marginile frunzelor se usucă
începând de la vârfuri.
Calciu:
- Frunzele tinere sunt răsucite.
- Margini necrozate numai la
frunzele tinere.
- Ofilirea frunzelor tinere.
Bor:
- Frunzele tinere au culoare
deschisă și adeseori sunt deformate.
- Frunzele se necrozează adeseori
începând de la vârfuri și parțial pe una dintre laturi.
Fier:
- Frunzele tinere se îngălbenesc
la nervuri.
- Ulterior întreaga frunză se
îngălbenește.
- De obicei nu se constată necrozarea
țesutului.
Monitorizarea stării de sănătate
a plantelor este foarte importantă. Deoarece este dificil să punem noi corect
diagnosticul unei boli fungice sau produse de dăunători, vom contacta
specialiști în acest domeniu.
Rezultate:
Am obținut 40 de pești Tilapia
sănătoși, cu o greutate medie de 550 grame, greutate optimă pentru
comercializare. În seră am obținut o recoltă- e adevărat simbolică- din
următoarele plante: tomate, ardei iuți, ardei grași, vinete, salată, busuioc,
mentă, busuioc de Buzău.
Importanța demersului nostru este mult mai amplă, fiind informați elevii și cadrele didactice ale liceului nostru și indirect comunitățile locale despre această idee de a obține hrană bio, cu cheltuieli minime, în contextul actual.
director, prof. ing. Cristian
COSMA,
Liceului Silvic „Transilvania” Năsăud
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu