duminică, 21 septembrie 2014

Septembrie 2014

Lumea este o carte, iar cei care nu călătoresc nu pot citi decât o pagina din ea. (Sf. Augustin)

La fiecare nou început de an şcolar noi, profesorii sperăm să fie unul cu împliniri. Filele întoarse din calendarul ajuns în luna septembrie ne fac să rememorăm primele zile de şcoală și să trăim alături de elevi, părinți și bunici emoţiile, sfiala şi optimismul celei mai mari sărbători ale toamnei, începerea școlii… Poate de aceea începutul cunoaşterii coincide cu toamna, cu maturizarea, cu momentul în care rodul devine evident, mizându-se pe valoarea „fructului” ce este dăruit şi primit…
În acest mijloc de septembrie gândul meu se întoarce spre cadrele didactice din județ cărora le doresc să muncească cu aceeași dăruire și pasiune ca și până acum, să-și primească elevii cu drag și să-i conducă spre o nouă aventură cunoașterii.
Îmi apar în minte cuvintele înțelepte ale marelui Nicolae Iorga care spunea Școala este tot ce vezi și tot ce auzi. Ea trebuie să te învețe să fii propriul dascăl, cel mai bun și cel mai aspru. De aceea nouă, formatorilor, ne revine această sarcină de a face ca școala să rămână locașul cel mai frumos de pe pământ în care elevii să se simtă mai acasă și mai aproape de sufletul nostru de dascăl.
Mult succes tuturor în acest an școlar!
Director CCD Bistrița-Năsăud
Prof. drd. Loredana Anca ZBÎNCA



La festivitatea de deschidere a anului școlar de la Școala Gimnazială „Avram Iancu” Bistrița, alături de cadrele didactice și elevii școlii, au participat președintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, domnul Emil Radu Moldovan și inspectorul școlar general, doamna profesoară Camelia Tabără.


Holiday in London and Edinburgh

„Cei care își doresc morțiș să călătorească sunt însuflețiți de un măreț înțeles al vieții.”
Jim England
Povestea de succes a cursului de limba engleză început în urmă cu 4 ani la Casa Corpului Didactic Bistrița-Năsăud continuă... Continuă datorită dorinței cursanților de a studia limba engleză –indiferent de vârstă, profesie, motivație profesională sau socială – și nu numai atât. Dorința de a cunoaște tot ce este legat de cultura anglo-saxonă, „setea culturală” a „studenților” de a afla cât mai multe lucruri și de a vizita monumentele istorice, muzeele, piețele celebre despre care au citit doar în manuale, despre care au auzit vorbindu-se doar la televizor, dorința de a bate cu pasul străzile pe unde au pășit mari scriitori, oameni de cultură din întreaga lume, ne-a făcut și pe noi, „teacher and students” (profesor și cursanți), să ne dorim să vizităm Marea Britanie și, mai ales, Londra. Cosmopolita Londră, marea metropolă, capitala fostului Imperiu Britanic. Locul unde la fiecare colț de stradă, în fiecare piață, în fiecare parc istoria și cultura au fost și sunt prezente.
Prima excursie „de studiu” la Londra a fost făcută în primăvara anului trecut de către cursanții grupelor de engleză care studiau la vremea respectivă, Londra fiindu-ne deja familiară, astfel că anul acesta excursia noastră a avut un spațiu mult mai extins de „explorat”: îndepărtata Scoție. Pentru că la orele de curs studenții au învățat și despre Edinburgh și Festivalul „Fringe”, care se desfășoară în luna august pe străzile capitalei scoțiene, dar și în diverse locații ale orașului, am hotărât să ajungem și noi acolo pentru a participa la celebrul Edinburgh Royal Tattoo Festival, un spectacol de „lumină, culoare și muzică” ce se desfășoară pe Esplanada din fața Castelului Edinburgh, totul sub deviza emblematicelor cimpoaie și kilt-uri scoțiene.
După primul an de studiu, în care „studenții” parcurg manualul „Five o'clock tea” (nivel începători), urmează anul doi de studiu (nivel intermediar) și manualul, „We love English”, care cuprinde, într-un traseu imaginar, principalele puncte de atracție din Londra dar și din Marea Britanie, manual care i-a introdus pe cursanți în atmosfera londoneză și în universul britanic atât de drag nouă, iubitorilor limbii engleze, și i-a făcut să își dorească să vadă cu ochii lor acele obiective turistice sau istorice învățate la curs.
Grupul nostru a cuprins atât „studenți” adulți, unii aflați la al doilea „periplu londonez”, cât și elevi, cursanți începători sau avansați în studiul limbii engleze, reuniți fiind cu toții de dorința de a păși pe tărâmul mult visat și străbătut doar cu ochii minții de-a lungul anilor de studiu.
Vacanța noastră „de studiu” a avut un program foarte activ, cu multe obiective de interes pe care am dorit să le trecem în revistă, și a cuprins atât momente de studiu – cursanții s-au documentat de acasă și au prezentat în fața grupei în limba engleză obiectivele vizitate – cât și momente de relaxare (spectacolul-paradă din fața Castelului Edinburgh, o după-amiază pe o terasă în Covent Garden, o seară hoinărind prin China Town și Picadilly Circus sau o „masă românească” cu produse aduse de acasă). Pentru unii cursanți excursia în Anglia și Scoția a reprezentat împlinirea unui „vis de-o viață”, îndelung așteptat, așa că programul nostru a cuprins multe obiective, de la monumentele istorice și palatele regale până la străzile pe unde au călcat cei patru Beatles sau la celebrele figuri de ceară ale muzeului Madam Tussaud.
Prima zi a călătoriei noastre, începute în miez de noapte în ritmurile deja familiarilor „Beatles”, pe care îi studiem și ale căror hit-uri le cântăm chiar și la curs, a început după miezul nopții în microbuzul care ne-a dus la aeroport, a continuat cu zborul spre Londra, pentru unii plin de emoțiile primului zbor cu avionul, și apoi cu drumul spre Londra în autocarul care ne-a dus, în zorii zilei de 6 august, spre City-ul Londrei, în apropierea căruia se afla hotelul nostru. Drumul nostru spre hotel, care a durat destul de mult în aglomerata metropolă, luna august fiind „luna favorită” a turiștilor ce „invadează” Londra, a fost unul greu și anevoios: căldură, aglomerație, timp care părea că „s-a oprit în loc”, chiar dacă „Big Ben-ul”, pe lângă care treceam, ne trezea la realitate cu bătăile sale ritmice (din sfert în sfert de oră ne amintea că suntem „acasă la Londra”). Totuși, ca niște „turiști adevărați”, dornici de a „devora” tot ce se poate vizita în scurta perioadă de vacanță, ajunși la hotel, după o gustare luată în grabă, am pornit mai departe la drum.
A doua jumătate a primei zile în Londra este dedicată „zonei Kensington” din West London, situată la vest de Palatul Buckingham și Hyde Park. Ne pierdem în mulțimea care străbate „Exhibition Road”, admirând muzeele, clădirile impozante, colegiile universitare și liniștea „Zonei Kensington”, un cartier rezidențial unde stilul victorian este frecvent întâlnit în ansamblul arhitectonic. Întregul cartier este dedicat prințului Albert, prințul consort al reginei Victoria, în semn de prețuire pentru viața acestuia dedicată științei, culturii și idealurilor culturale.
Dar, pentru a nu uita că am venit la Londra ca studenți dedicați limbii engleze, nu uităm de temele noastre, „our homework”, așa că Mr Theo, Teodor Păiuș, elev în clasa a XI-a la Colegiul Național Liviu Rebreanu, unul dintre studenții „juniori” ai grupului, ne prezintă câteva lucruri interesante despre colecția „Science Museum” (Muzeul Științei) de pe Exhibition Road. În Grădinile Kensington („Kensington Park”) căutăm Palatul Kensington („Kensington Palace”), un palat celebru prin prezența atâtor personaje din familia regală, printre care regina Victoria, prințesa Diana, precum și prinții William și Harry, care au copilărit în acest palat.
Aproape de binecunoscuta Exhibition Road, strada unde am „localizat” și admirat „Natural History Museum”, celebrul Muzeu al Evoluției unde holul central este ocupat de uriașul schelet de dinozaur Diplodocus, „Science Museum” (Muzeul de Științe), dar și „Victoria and Albert Museum” unde secțiunile cuprinzând toate regiunile istorice ale lumii ne-au încântat cu un an în urmă, ne-am oprit la Albert Hall, sub cupola căruia au susținut spectacole și concerte muzicieni celebri ai lumii, situat vizavi de „Albert Memorial”, memorialul sub forma unui baldachin, ridicat în memoria prințului Albert, unde Mr Simon II, dl. dr. Vasiluț Porfirie, un student senior al grupului nostru, ne-a prezentat „tema” (homework) pregătită încă de acasă: „Albert Memorial”.
Seara în cartierul Kensington nu se putea încheia fără a vizita celebrul magazin Harrods, unul dintre cele mai vechi și luxoase magazine londoneze, unde își face cumpărăturile chiar familia regală. După vizitarea zonei Kensington a urmat un tur nocturn al metropolei într-un „double decker” (autobuz supraetajat) spre City-ul Londrei și mai departe spre zona Whitechapel, unde se afla hotelul nostru, un tur care ne-a permis să admirăm străzile animate ale capitalei.
A doua zi, dis de dimineață, grupul nostru și-a început turul de vizitare cu o scurtă vizită în Trafalgar Square, celebra piață centrală unde se află coloana lordului Nelson, eroul național care l-a înfrânt pe Napoleon, îndreptându-ne apoi spre Turnul Londrei („The Tower of London”), în trecut fortăreață-palat și închisoare-eșafod pentru oameni celebri și chiar capete încoronate. În spiritul „participării active” a studenților la realizarea programului excursiei, miss Grace, dna jurist Georgeta Săliștean, o altă cursantă-senior a grupului, și-a prezentat „tema de casă”, prezentându-ne lucruri interesante despre obiectivul turistic vizitat.
În timpul vizitei noastre în Turnul Londrei, am fost impresionați nu numai de Turnul Alb (The White Tower), Bijuteriile coroanei (The Crown Jewels), vestiții paznici „Beefeaters” în costumele lor medievale, Colțul corbilor (The Ravens' Lodgings), despre care legenda spune că atunci când vor dispărea, nici Regatul Unit nu va mai exista, așa că beneficiază de o atenție deosebită, având chiar și un „Maestru al corbilor” angajat să îi îngrijească, ci și de câmpul de maci roșii, din ceară, care înconjurau zidurile ca o mare roșie, amintind de sacrificiile umane din urmă cu 100 de ani, din timpul primului război mondial.
După vizitarea cetății, a urmat o croazieră pe Tamisa, de la debarcaderul Turnului Londrei până la Greenwich, situat în aval, spre vărsarea Tamisei în Marea Nordului, Greenwich fiind un orășel cu parcuri în care turiștii și studenții stau pe gazonul verde din apropierea Universității Greenwich, a Muzeului Maritim și a Observatorului. Greenwich Royal Observatory, care este situat pe vârful unui mic deal ce străjuiește parcul de la poale și privește înspre Tamisa, a fost principalul nostru obiectiv din program. Ajunși acolo, vizităm observatorul, ne fotografiem stând cu picioarele de o parte și de alta a Meridianului de zero grade, care împarte Globul Pământesc în două emisfere, cea estică și cea vestică, ne fotografiem pe rând lângă marele ceas care indică ora GMT (Greenwich Mean Time) pe tot globul și, bineînțeles, nu uităm de „homework”, tema prezentată de Mr Ray, Radu Ognean, elev în clasa a IX a la Colegiul Național Liviu Rebreanu, temă pregătită încă de acasă.
De la Greenwich ne-am îmbarcat pe vaporaș și ne-am întors la debarcaderul de la Turnul Londrei (The Tower of London) pentru că aveam încă obiective de vizitat în zonă. După debarcare am trecut pe malul celălalt al Tamisei, trecând peste Tower Bridge, emblematicul Pod al Turnului, cu arhitectura sa unică, ne-am plimbat pe „Aleea Reginei” (Promenada), „The Queen's Walk”, continuându-ne drumul de la Tower Bridge pe faleză, prin fața noului centru al Primăriei, „City Hall”, cu o arhitectură modernă ca un glob de sticlă turtit și „plantat” pe malul drept al Tamisei, și apoi mai departe până spre următorul pod: London Bridge. Grupul nostru s-a oprit și a vizitat HMS Belfast, vestitul vas de război al Maiestății Sale Regina, vas care a participat la expediții militare, dar și de explorare a îndepărtatului Cap al Nordului.
Croaziera noastră a continuat de la Tower of London, înspre amonte, spre zona Westminster unde se află Parlamentul, vestitul Big Ben și London Eye (Ochiul Londrei sau Roata Millennium), trecând pe sub podurile de peste Tamisa și admirând monumente, clădiri, poduri, în timp ce urmăream explicațiile date de căpitanul navei la difuzor, explicații date într-o engleză clară pentru turiști și care făceau referire la istoricul, specificul și curiozitățile legate de fiecare clădire importantă.
Londra este un loc unic pe glob unde fiecare clădire, fiecare pod, fiecare colț de stradă fie este impregnat de istorie, fie acolo a avut loc un eveniment contemporan, fie există o poveste mondenă sau o legendă legată de locul respectiv.
Trecem pe sub toate podurile situate între Tower Bridge și Westminster Bridge: London Bridge, Southwark Bridge, Millennium Footbridge, Blackfriars Bridge, Waterloo Bridge, Hungerford Footbridge, Charing Cross Bridge, dintre cele 14 poduri ce traversează Tamisa în perimetrul londonez și cele 30 de poduri de peste întregul fluviu. De o parte și alta a Tamisei admirăm cele mai importante obiective: Southwark Cathedral, Globe Theatre, celebrul teatru unde a jucat și a fost partener marele Shakespeare, Tate Modern, Cleopatra's Needle (obeliscul egiptean), Royal Festival Hall, Charing Cross Station, Whitehall Palace, Somerset House, London Aquarium, County Hall, London Dungeon, London Eye.
Croaziera pe Tamisa a fost urmată de o experiență deosebită trăită la mare înălțime (135 m), din London Eye sau Millennium Wheel (Ochiul Londrei sau Roata Mileniului), uriașa roată construită pe malul Tamisei: întregul oraș văzut de sus, toată Londra „la picioarele noastre”.
După un apus de soare admirat „de la mare înălțime”, ne-am bucurat de un spectacol nocturn deosebit: Piața Parlamentului cu Palatul Parlamentului (The Houses of Parliament), Big Ben-ul (Clock Tower, Turnul Ceasului, denumirea „Big Ben” fiind dată din greșeală ceasului, în realitate fiind numele clopotului din turn) și Westminster Abbey, „catedrala încoronării regilor”, toate admirate în lumina lunii.
După o scurtă vizită la St. Paul's Cathedral, catedrala cu domul cel mai înalt din Anglia și al doilea ca mărime din Europa, după domul Basilicii San Pietro de la Vatican, unde miss Nelly, dna economist Cornelia Horobeț, una dintre pasionatele cursante-senior, și-a prezentat „tema de casă” (homework), a urmat aproape o zi întreagă dedicată dedicată Castelului Windsor. Castelul Windsor, situat la 40 de minute cu trenul de zona centrală a Londrei, este castelul cel mai vechi și extins care este locuit permanent, fiind reședința oficială a reginei și locul preferat în timpul weekend-ului. Cu Turnul său Rotund, „The Round Tower”, înconjurat de gră­dini superbe, cu colecția “Queen Mary's Dolls' House”, colecția de păpuși a reginei Mary, soția regelui George al V-lea, construită în anii 1920, cu apartamentele de stat, decorate cu prețioase obiecte aparținând „Colecției regale” (the Royal Collection), dar și cu una dintre cele mai frumoase capele din Anglia (St. George's Chapel), locul unde se află rămășițele pământești ale celebrului rege Henric al VIII-lea.
Odată întorși în centrul Londrei, ne-am îndreptat spre Covent Garden, piața unde se află renumita operă, „Opera House”, Muzeul Transporturilor și Piața Covent Garden, un loc plin de lume și de culoare. Pe lângă obișnuita piață unde turiștii îmbină shopping-ul cu „pizza și bere neagră” sau tradiționala gustare „fish and chips”, piața este locul acrobațiilor și spectacolelor „de stradă” care distrează mulțimea adunată.
Marea provocare a excursiei noastre de anul acesta a fost însă Scoția. Îndepărtata Scoție, cu pajiștile sale „mai verzi decât verdele obișnuit”, cu dealurile sale domoale, numite „munți” în absența altitudinilor de peste 1500 m, raportate la câmpiile și zonele litorale joase, specifice unei țări maritime, cu castelele sale vechi și, nu în ultimul rând, cu kilt-urile și cimpoaiele sale, care „povestesc” despre trecutul „bravilor scoțieni” în legendele devenite literatură în operele scriitorului Sir Walter Scott: „Ivanhoe”, „Rob Roy”, „Waverley”, cu celebrul personaj William Wallace, eroul național al Scoției, interpretat atât de original de către actorul Mel Gibson în filmul „Braveheart”.
Festivalul anual care se desfășoară în luna august, cunoscut sub numele de „Fringe”, întrunește toate genurile artistice și se adresează tuturor, de la muzică clasică la parade militare, de la piese de teatru susținute de trupe celebre din lume până la acrobații și reprezentații stradale, toate atrăgând publicul prin calitate și originalitate. Dintre toate manifestările desfășurate între 1-24 august pe parcursul festivalului, noi am ales Edinburgh Royal Military Tattoo, spectacolul-paradă care reunește trupe din întreaga lume, dar în special din Commonwealh-ul Britanic, și care, în sunetul fanfarelor militare și a cimpoaielor gărzilor scoțiene, este un spectacol de lumină, culoare și muzică ce se desfășoară pe Esplanada din fața Castelului Edinburgh aproape în fiecare seară a festivalului.
A doua zi, dis de dimineață, înainte de a lua trenul spre Londra, am făcut un tur matinal al zonei nordice a orașului Edinburgh: vestita Princes Street, considerată de unii ca fiind cea mai frumoasă stradă din Europa, cu hotelurile-castele (Balmoral, Royal British Hotel etc.), Scottish National Galleries, Scott Monument, Monumentul lui Scott (Sir Walter Scott, scriitorul), Princes Gardens, cu ceasurile florale deosebite, și Castelul Edinburgh profilându-se în fundal.
Miss Alexandra, Alexandra Rais, elevă în clasa a XII a la Colegiul Național Andrei Mureșanu, și-a prezentat tema, „Edinburgh Castle”, o temă foarte documentată, într-o engleză fluentă, prezentându-ne lucruri interesante despre istoricul castelului și al regilor Scoției.
La întoarcere, de altfel foarte rapidă, datorată unui tren de mare viteză cu care am străbătut peste 700 km în doar 5 ore, ne-am îndreptat spre British Museum, un alt obiectiv „must” (obligatoriu) pentru orice turist care se respectă, unde Mr Simon II, dl dr Porfirie Vasiluț, un pasionat student-senior al limbii engleze, și-a prezentat tema, „homework”, pe care a pregătit-o de acasă, o temă foarte documentată, în română și engleză, asupra istoriei și exponatelor muzeului.
După vizitarea Muzeului Britanic ne-am îndreptat spre hotel dar, după o scurtă gustare și odihnă, seara, obosiți dar încă dornici să ne bucurăm de tot ceea ce se poate vedea în marea metropolă, am făcut un tur nocturn al capitalei, cu un scurt popas în „China town”, unde restaurantele chinezesti, luminate și decorate cu binecunoscutele lampioane, ne-au încântat privirile. La întoarcere am traversat Picadilly Circus, vestita piață din centrul Londrei, unde viața de noapte a Londrei era doar la început: teatrele, restaurantele, magazinele, toate luminate cu reclame multicolore, erau în plină activitate.
Ziua a VI-a a început cu o plimbare până la „Buckingham Palace”, în fața căruia se află „Victoria Memorial”, monumentul ridicat în memoria reginei Victoria, și a continuat cu o plimbare pe Mall, faimoasa alee unde au loc cele mai importante parade militare și pe unde trec toate capetele încoronate sau oamenii de stat veniți în vizite oficiale la Palatul Buckingham. Trecem pe lângă St. James's Palace, palatul care are funcție administrativă și, lăsând Parcul St. James în urmă, ne îndreptăm spre Trafalgar Square, după ce admirăm Admirality Arch, arcul de triumf de la capătul estic al Mall-ului.
A urmat Piața Trafalgar, cu coloana lui Nelson, încadrată de cei patru lei de bronz, fîntâni arteziene, biserica St. Martin in the fields, National Portrait Gallery, iar pe latura nordică a pieței National Gallery, galeria de tablouri ce reunește marii maeștri ai tuturor țărilor și curentelor de artă din lume, de la Leonardo DaVinci și Rembrandt, până la Van Gogh și Monet și,bineînțeles, pictorii englezi: Constable, Gainsborough, Turner etc.
După „baia de cultură” de la National Gallery neam îndreptat într-un „double-decker”, tradițio­nalul autobuz supraetajat, spre Hyde Park, traver­sând Picadilly Circus, Regent Street și Oxford Street, marile străzi comerciale, celebre încă din secolul trecut. În Hyde Park am făcut o scurtă oprire în „Speaker's Corner”, colțul în care duminica dimineața se desfășoară un spectacol inedit: oricine dorește să vorbească pe o temă, la alegere, se poate urca pe un scaun (o cutie, o scăriță) și este ascultat de curioșii adunați în jurul lui și care îi pot pune întrebări sau pot face comentarii pe marginea celor prezentate sau discutate cu cei din public. Bineînțeles că nu am scăpat ocazia să ne fotografiem pe șezlongurile aflate la dispoziția celor care doresc să le închirieze, chiar dacă șederea noastră în cel mai vestit colț al celui mai vestit parc din lume a fost doar un scurt popas deoarece o ploaie scurtă, tipic londoneză, așa încât să nu uităm că suntem în Anglia, vestită pentru vremea ploioasă, ne-a alungat sub copacii din apropiere.
Următorul nostru obiectiv turistic a fost unul cu adevărat inedit: să călcăm pe urmele faimoșilor Beatles, la propriu, chiar pe trecerea de pietoni unde pozaseră ei pentru coperta albumului lor „Abbey Road” și unde miss Betty, d-na Maria Flămînd, profesoară de gimnastică și una dintre pasionatele „studente” de la curs, și-a prezentat tema de casă: „Abbey Road & Beatles”.
După o scurtă oprire pe Baker Street la Muzeul Sherlock Holmes, personajul celebru al scriitorului Sir Conan Doyle, și o scurtă „ședință de shopping” la Beatles Store, unde am cumpărat cu plăcere souvenir-uri pentru cei dragi de acasă, ne-am continuat ziua plimbându-ne și făcând cumpărături pe vestita arteră comercială „Oxford Street”, spre plăcerea tuturor, și unde am fost impresionați de faimosul și luxosul magazin „Selfriges”, alături de celelalte magazine reprezentând „brand-urile” internaționale.
Seara a constituit însă deliciul tuturor, fiind seara dedicată vizitării Muzeului figurilor de ceară, „Madame Tussaud Wax Figures Museum”, prilej de distracție pentru toți cursanții, juniori sau seniori, niciunul dintre noi nepierzând ocazia să se fotografieze cu actorii, cântăreții, sportivii, oamenii de stat sau cu familia regală britanică, toți prezenți acolo, chiar dacă sub forma statuilor din ceară.
Ultima zi petrecută la Londra a fost ziua în care am spus „Good bye!” („La revedere!”) metropolei atât de îndrăgite de noi, făcând un ultim tur de orizont în City-ul Londrei pentru a admira și a ne fotografia lângă unul dintre zgârie-norii „simbol” ai orașului: „The Gherkin” sau „Castravetele”, după mult mai familiara poreclă a clădirii.
Grupul nostru, un grup alcătuit din cursanți „juniori” și „seniori”, care și-au dat mâna peste generații, în semn de prețuire pentru toate valorile culturale, istorice, umane,
s-a dovedit a fi un grup unit de dorința de a cunoaște, dispus să facă orice efort pentru a se bucura de adevărata valoare a unei călătorii culturale în care totul aduce bucurie: locuri, oameni, istorie, cultură, experiențe noi. Astfel încât ne-am considerat „fericiții învingători” care au rezistat „maratonului” turistic de o săptămână, hoinărind bucuroși prin Regatul Unit.
După o săptămână de neuitat în Londra, capitala Angliei și a Regatului Unit, și în Edinburgh, capitala Scoției, o săptâmână în care am vizitat multe dintre obiectivele visate, locuri unde totul este impregnat de istorie și cultură, de legende și „povești adevărate” ale zilelor noastre, ne-am îndreptat spre Luton, orășelul unde se află unul dintre aeroporturile londoneze, de unde urma să luăm avionul și să ne reîntoarcem în țară, plini de amintiri adunate într-un timp atât de scurt și cu mulțumirea împlinirii unui vis de-o viață.

Profesor metodist Elena Egreta MARC,
Casa Corpului Didactic Bistrița-Năsăud


Visul...

Ce mi-a plăcut la Londra? Totul! De la clădirile monumentale, de la cenușiul lor englezesc păstrând „patina vremii”, până la cărămiziul clădirilor, tot în stil englezesc „victorian”. Am vizitat multe, am trecut pe lângă multe locuri importante, cu clădiri, monumente și statui de oameni mari din istoria Angliei: Nelson, Scott, regina Victoria, prințul Albert. Totul m-a impresionat, dar în mod deosebit monumentul „Albert Memorial”, atât de impunător, poleit cu aur și care se vedea de la mare distanță.
La Buckingham Palace și la Kensington Palace m-am pipăit, pentru că nu-mi venea să cred că sunt acolo, în vasta piață din fața palatelor, cu statuile monumentale, cu inscripția din pavaj din anul „Jubileului Reginei”, regina fiind acasă la palat căci steagul flutura pe acoperișul palatului. Grădinile și parcurile, cu tot felul de flori încadrate în minunate tablouri de culori, care îmi încântau ochii.
Scoția! Scoția a fost un alt traseu foarte important. Am traversat de la sud la nord toată Anglia în 5 ore până la Edinburgh, aproape 800 km. Am văzut peisaje minunate, puțin și din Marea Nordului. Când am ajuns în Edinburgh am dat peste atmosfera de festival, cu lume foarte multă. Mergând să vizităm castelul am trecut pe pietonalul pe care erau tot felul de acrobați, cântăreți și tot felul de „personaje ciudate”. Am vizitat Castelul Edinburgh, dar și magazinul unde se vinde whisky-scotch-ul adevărat!
...mă bucur din tot sufletul că am putut să fac această călătorie minunată la Londra și Edinburgh pe are n-am s-o uit niciodată! Acum, la 69 de ani, mi-am îmbogățit sufletul cu această călătorie.

Maria FLĂMÎND – „miss Betty”
profesor de gimnastică, pensionar


Excursie de vis

A sosit mult așteptata zi a plecării spre Londra, când la orele 2:00 ne-am întâlnit în autogara Bistrița, de unde am plecat cu microbuzul închiriat pentru grupul nostru. Deplasarea a fost foarte plăcută, nici nu ne-am dat seama cât de repede am ajuns la aeroport pentru că și de data aceasta „Miss teacher” ne-a făcut o surpriză, fiecare dintre noi primind o cărticică cu melodii cântate în engleză pe care le puteam asculta în microbuz, așa că am exersat puțin „in English”, făcând play-back. A fost foarte distractiv, am cântat cu toții.
Călătoria cu trenul a fost foarte plăcută, a fost un tren de mare viteză, în cinci ore am ajuns la destinație. Pe tren am citit, am povestit, am privit verdele Scoției care parcă este deosebit de al nostru, am văzut și castele, pe care le-am pozat.
Am participat seara la festival, a fost foarte frumos, greu poți găsi cuvintele potrivite pentru a-l descrie, nemaipomenit, bine că am reușit să-l vedem. Dimineața, în drum spre gară, am recuperat din ceea ce trebuia să vedem cu o zi înainte, adică Scott Monument, Princes Street, am făcut multe poze, era o vreme plăcută.
Am părăsit Scoția cu o impresie foarte plăcută și cu dorința de a o revedea. Acum îmi vine în minte ceva din „Spectacolul lunii” realizat de Ioan Grigorescu în Rhodos, când pleci de pe insulă îți spui: „Trece-mi pragul și vei reveni pentru că nu mă vei putea uita”. Nici eu nu voi putea uita Scoția, dar nu cred să mai am ocazia să o vad sau „Never say never”.

Cornelia HOROBEȚ – „miss Nelly”
economist, pensionar


Our trip to London and Scotland

Gândindu-mă la excursia noastră în Anglia și Scoția îmi voi exprima cu deosebită plăcere mulțumirea pentru modul în care s-a desfășurat…
Totul a fost minunat! Londra mi s-a părut mai primitoare și mai frumoasă ca anul trecut (vara la Londra pare că are farmecul ei...).
O deosebită emoție și bucurie mi-a făcut vizitarea orașului Edinburgh, dar mai ales Castelul Edinburgh și „Royal Military Tattoo Festival”. A fost o seară superbă pe care nu cred că o voi putea uita vreodată...

Porfirie VASILUȚ – Mr Simon II
medic, Spitalul Județean Bistrița-Năsăud


Excursie în Anglia – impresii

Nu demult s-a încheiat prima mea excursie în Anglia. Am avut ocazia să văd cum trăiesc englezii, să le admir monumentele, să le cunosc obiceiurile. Pot spune că a fost o experiență unică și nu cred c-o voi putea uita vreodată.
Voi începe cu ce mi-a plăcut cel mai mult: parcurile. Cred că sunt persoana din grupul nostru care, pur și simplu, s-a îndrăgostit de acele parcuri. Aș fi stat acolo toată ziua, dar din păcate acest lucru era imposibil. Erau atât de bine întreținute...
În această excursie am vizitat multe, dar nu numai în Londra. Am fost și în Scoția, mai exact în Edinburgh. Acolo am asistat la una dintre cele mai mari reprezentații de fanfare (nici nu știu dacă e corect să le numesc așa) din lume, The Royal Military Tattoo....
Din păcate, cum era de așteptat, a venit și ziua în care a trebuit să ne întoarcem acasă. Și așa am plecat din nou spre Luton unde am dormit o noapte înainte să ne îmbarcăm pe avion. A doua zi toți membrii grupului priveau cu nostalgie, în timp ce avionul decola, pe micile geamuri, înspre ceea ce a fost, știind că nu vor uita niciodată unde au fost și ce au văzut.

Teodor PĂIUȘ – Mr Theo
clasa a XI-a, Colegiul Național „Liviu Rebreanu” Bistrița


Impresii din excursie

Era ora 6 a dimineții de 6 august. Eram în avion. Eu, fiind pentru prima oară într-un avion, eram cuprins de emoții. Această emoție nu era numai pentru faptul că urma să zbor pentru prima oară, ci și pentru faptul că peste câteva ore urma să fiu la 1800 de km de tot ceea ce cunosc și pentru faptul că urma să vizitez o țară cu o istorie și cultură atât de diferite... Pentru câteva minute am fost cufundat în aceste gânduri, dar până mi-am revenit la realitate eram gata de decolare. Avionul a accelerat brusc și dintr-o dată ne-am desprins de pământul românesc și ne îndreptam spre pământ britanic.
...Un obiectiv care m-a impresionat foarte tare a fost Tower of London. Pe lângă arhitectura deosebită, m-a impresionat faptul că șanțul care înconjoară castelul era plin de maci roșii care reprezintă sângele vărsat în Primul Război Mondial.
Cel mai mult m-a impresionat Muzeul Madame Tussauds, unde ne-am făcut poze cu diferite celebrități, și National Gallery, unde am admirat capodoperele de artă ale celor mai renumiți pictori ai Europei.
Ajuns acasă, am avut impresia ca totul a fost doar un vis, un vis care pentru mine din fericire a fost realitate. M-am transpus cu drag în locurile vizitate, în bătrâna Scoție cu farmecul ei aparte și cu spectacolul de vis pe care am avut șansa de a-l admira în direct.

Radu OGNEAN – Mr Ray
clasa a IX-a, Colegiul Național „Liviu Rebreanu” Bistrița


Un vis devenit realitate

Clipa pe care am așteptat-o cu nerăbdare atâția ani se apropie în mod vertiginos de mine... Deși orele sunt înaintate, noi nu simțim deloc oboseala din cauza emoțiilor care ne copleșesc, mai ales când în fundal cânta John Lennon, Queen, ABBA și alți artiști de seama... Ajungem la aeroport, unde, după ce am terminat cu toate formalitățile, ne putem în sfârșit îmbarca în avionul care ne va duce în țara unde își bea ceaiul de ora cinci emblematica familie regală a Marii Britanii....
A patra zi, precum în armată, a trebuit să ne trezim la ora 5 dimineața pentru a prinde trenul de Edinburgh, Scoția (un TGV care parcurge 700 de km în aproximativ 5 ore). Pot spune cu certitudine că scoțienii au meșterit o capitală culturală, plină de divertisment și festivități, sofisticată, unde istoria și legendele se contopesc în mod armonios. Edinburgh este plin de farmec mai ales în timpul lunilor de vară, când Festivalul Edinburgh umple orașul de creativitate și vizitatori din lumea întreagă.
Deși puțin istoviți din cauza călătoriei, ne îndreptăm cu pași înceți dar siguri spre Castelul Edinburgh, o veche fortăreață ridicată pe rocă vulcanică, care a servit drept bază militară în războiul contra Angliei. Însă mai întâi trebuie să ne croim drum printre „street performer”-ii care ne înviorează cu minunatele lor cântece, scamatorii și acrobații artistice.
Cu inimile frânte și ochii înlăcrimați trebuie să ne luăm adio de la Marea Britanie, începând cu capodoperele ei arhitectonice, inovațiile tehnologice, centrele comerciale supraaglomerate, străduțele împânzite de turiști sfioși și până la localnicii calzi și politicoși care sunt oricând gata să ne sară în ajutor. Pot spune, fără doar și poate, că această excursie a fost o experiență inedită pentru mine. Mi-a oferit o nouă perspectivă atât asupra vieții cât și asupra mea ca individ. Și tot cu această ocazie am legat noi prietenii. Cu bagaje vizibil mai ușoare și sufletele încărcate de amintiri, ne întoarcem în România.
Pe curând, UK!!!

Alexandra RAIS – miss Alexandra
clasa a IX-a, Colegiul Național „Andrei Mureșanu” Bistrița